teens-on-computer

Ovih dana mnogo se pisalo o Facebook stranici pod nazivom “Najveće d***e osnovnih i srednjih škola” na kojoj su se objavljivale fotografije maloljetnih djevojčica iz Hrvatske i okolnih zemalja. Uglavnom su mediji usmjeravali raspravu prema 16-godišnjem administratoru dotične stranice, oslovljavajući ga kao jedinog krivca za nastanak te bizarne stranice.

No, skoro niti jedan medij nije htio zaviriti u temeljni uzrok problema. Popularna blogerica Mooshema učinila je upravo to. Zavirila je u uzrok problema i našla ga u ponašanju naših mladih djevojaka na društvenim mrežama, a kao uzrok takvog ponašanja optužila roditelje djevojaka koje javno objavljuju eksplicitne sadržaje, koriste se prostačkim rječnikom i sl.

‘Otvoreno pismo majkama tinejdžerki na Internetu’ objavljujemo u cjelosti:

“Drage mame,

posljednjih tjedana napisala sam nekoliko pisama vašim kćerima, odgovarajući im na njihova pitanja. One su inteligentne, pismene, razborite i ja sam bila oduševljena sa koliko promišljanja koncipiraju svoja pitanja upućena meni, i zabrinuta zbog stranputice na koju su skrenuli njihovi problemi.

Vašim kćerkama je trinaest, četrnaest, petnaest godina. Gle!

Njih brine izgled njihovog tijela i dijete. Zar?

Šta će one na ovom blogu, pitate se?

Ne brinite, ovaj blog je najsigurnije mjesto gdje su mogle zalutati i ostaviti svoje brige, jer druga mjesta ni blizu nisu tako sigurna. Međutim, počnite se plašiti: vaše kćerke su do mene stigle preko društvene mreže Ask.fm, i neophodno je, ne samo zbog toga, da podhitno počnete s njima razgovarati kao njihova majka, odgajatelj i čuvar. To je jedno odvratno i opasno mjesto na kojem je intimnost prevladana kategorija zbog iluzije anonimnosti. Ako ste se plašile Facebooka, onda znajte da je FB mala beba za Ask.fm.

Zato, molim vas, provjerite gdje vaše kćerke izlaze i što rade na internetu! Provjerite značenje riječi “thinspo”. Sigurnost djece danas dobija novo značenje s pojavom društvenih mreža, to je danas novo “pazi-kako-prelaziš-ulicu”.

E, pa na takvom mjestu, one pitaju kako da smršave, kako da imaju tanje bokove i rupu među njima, koliko dana mogu da ne jesti ništa i koliko će za to vrijeme smršaviti i kako će se približiti nekom izmišljenom, nemogućem modelu ljepote kojima ih bombardiraju sa svih strana. Tamo netko dijeli linkove ovog bloga i one preko njih dolaze do mene, hvala nebesima!

Vaše kćerke su, zaključujem iz njihovih briga napisanih u ispovijednom tonu, na najboljem putu da zakorače u poremećaj prehrane ili da oštete svoj metabolizam, zdravlje i svoje mlade organizme u razvoju. Tamo, i ne samo tamo, naučile su da je puno važnije kako izgledaju nego što znaju, da moraju izgledati na sasvim određen način da bi bile prihvaćene – ne sutra, u nekom budućem životu, nego već – danas, u krugu svojih vršnjaka. Cilj ne bira sredstva. Jedno od najpopularnijih je – gladovanje.

Stara je to tema, još od kada je žena postala “ljepša polovica” – da žena mora biti predmet ljepote. Jedino što danas, čini se, taj predmet, ta polovica mora da imati velike grudi, uzak struk, ravan trbuh i veoma, veoma tanka bedra, po mogućnosti s rupom između njih, da bi bile cjelina. I sve to na račun zdravlja i opće dobrobiti organizma, i zdravog razuma. Vaše kćerke su negdje usput povjerovale da neće biti sretne, niti uspješne, ne budu li odgovorile tom zahtjevu i modelu.

Morate im reći da to nije istina.

Morate im reći, dok budu tragale za tim modelom, da će biti jako, jako nesretne, jer gotovo nijedna žena nema takvo tijelo, a i kad ga ima, ono ne mora obavezno biti i sretno i zdravo. Recite svojim kćerkama da je važno i lijepo ono što one nose iznutra, a ne kakvu dekoraciju prave svijetu oko sebe. Vaše kćerke nisu ukrasni predmeti, niste ih zato rađale!

Guglajte “thinspo” (skraćenica od thin inspiration), fenomen proizvođenja motiva da se bude mršav do anoreksičnosti. “Duck face” i “selfie” samo su brijeg koji nam ometa vidno polje, u kojem bismo mogli i morali prepoznati da je glavni problem tinejdžerki danas – izgubljena prava mjera vrijednosti.

Primjetite, molim vas, da vaše kćerke očajne stoje pred ogledalom pokušavajući shvatiti što je krenulo naopako kad ni poslije mjesec dana gladovanja još uvijek nemaju rupu među nogama i nadlaktice koje mogu da obuhvate krugom koji pravi palac i srednji prst.

Kulturološki diskurs u vezi sa ženskim tijelom i imperativom vitkosti je toliko dominantan, da ćete morati podignuti glas da bi vas vaše kćerke čule. Ali, prije toga, morate to primjetiti, da znate sa čim se borite.

Ono što je nama svima potrebno, jest mijenjanje cjelokupne paradigme shvaćanja ženskog tijela, čija ljepota se jedino može i mora mjeriti samo uz pomoć svih onih nevjerojatnih stvari koje naše tijelo može napraviti. Znate li za djevojčicu iz jednog vojvođanskog sela koja je rođena bez ruku, i koja svojim stopalima čini čudesa pomoću kojih živi svoj svakodnevni i umjetnički život? To je ljepota! To je lekcija.

Nama je potrebno društvo, u kojem ćete vi, majke kćerki, biti prve promotorice širine pojma ljepote koji prepoznaje da se ljepota pojavljuje u najrazličitijim oblicima tijela. A ne u jednom jedinom modelu.

Na nama, majkama, je da neprestano i kritički, naglas, preispitujemo taj teror mršavosti i vanjskog izgleda. Nama, odraslim ženama, kao ni nama, djevojčicama u razvoju, nije potrebna još jedna laž: da je mjera ljepote naših tijela – razmak između bokova i količina masnoće oko našeg struka; da je mjera vrijednosti naših bića sadržana u proporcijama naših tijela; da naše tijelo mora odgovarati bilo čijoj ideji o tome kako treba izgledati, da smo mi ljepša polovica koja samo s ravnim trbuhom i napućenim usnama dobiva pravo da postane cjelina.

Vaše kćerke imaju samo jedan život i to jedno tijelo, i to je sve suviše dragocjeno da bi se potrošilo na sumnjive standarde medija i “show biznisa” koji iskorištavaju starlete i manekenke u težnji da stvore ideal. Ideal, koji ne dosežu čak ni same starlete i manekenke bez fotoshopa ili plastičnih operacija.

Vaše kćerke zaslužuju bolje od toga. Cijelo naše sutrašnje društvo ovisi od razgovora koji ćete voditi sa svojim kćerkama danas.

Ja ću ovakav razgovor neprestano voditi sa svojim sinom, jer želim da on vaše kćeri poštuje zbog toga kakve su, a ne kako izgledaju. A vama prepuštam da ohrabrite svoje kćerke da počnu drugačije misliti o sebi i pojmu ljepote. Ja sam im to već napisala. Ali, Vašim riječima i Vašem primjeru će više vjerovati.

Srdačno,

Moo”

Autor: Sloboda.hr