madrid španjolska prosvjed abortus pobačaj

Deseci tisuća Španjolaca prosvjedovalo je u subotu u Madridu kako bi pokazali vladi da će je njezina odluka o odustajanju od plana kojim se pooštravaju mogućnosti pristupa pobačaju stajati glasova konzervativaca na općim izborima u studenom.

Prosvjednici svih dobi, pristigli autobusima iz čitave Španjolske, hodali su središtem grada uzvikujući “Svaki život je važan”.

Konzervativna stranka, koja je na vlasti od 2011., predstavila je u veljači zakon koji želi ublažiti elemente prethodnog nacrta reforme koji je predviđao zabranu pobačaja u gotovo svim slučajevima.

madrid španjolska prosvjed abortus pobačaj

Nacrt iz 2013. napušten je u rujnu 2014. Novi zakon koji zabranjuje pobačaj maloljetnicama bez dopuštenja roditelja, još treba izglasati u Kongresu u kojem desnica raspolaže apsolutnom većinom.

Narodna stranka pobijedila je na izborima 2011. pred Socijalističkom strankom koja je 2010. usvojila zakon o nekažnjavanju pobačaja usprkos jakom protivljenju konzervativaca i Katoličke crkve.

Politički krajobraz otad je evoluirao s pojavom novih stranaka poput pokreta ekstremne ljevice Podemos ili desnog centra Ciudadanos koji, prema anketama, uzimaju glasove kako Socijalističkoj tako i Narodnoj stranci uoči izbora. (Hina)

madrid španjolska prosvjed abortus pobačaj