luka mišetić pupovac gotovina olujaFoto: HRT

Točno četiri godine otkako je Haaški tribunal donio oslobađajuće presude u predmetima protiv Ante Gotovine i Mladena Markača, hrvatski generali ne uživaju zasluženi mir.

Nakon optužnica protiv hrvatskih časnika iz Orašja koji su 90-ih obranili Bosansku Posavinu, sve se glasnije govori da su sljedeća meta BiH Tužiteljstva navodni zločini koje je počinila Hrvatska vojska predvođena Damirom Krstičevićem, kao i negdašnjim haaškim uznikom generalom Gotovinom, o čemu je za Večernji list progovorio njihov dugogodišnji odvjetnik i prijatelj Luka Mišetić.

Jesu li se, prema vašim saznanjima, u Mrkonjić Gradu uistinu dogodili masovni zločini ili je istraga Republike Srpske zapravo farsa?

“Optužbe za “masakr” u Mrkonjić Gradu temelje se isključivo na tvrdnjama iz 90-ih godina koje navodi “Komitet za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog prava“ u Beogradu koji je u to vrijeme bio propagandni servis Miloševićeva režima.

Prema mojim saznanjima, ni jedna nezavisna organizacija – pa tako ni Haaški sud ni međunarodne nevladine organizacije kao što su Human Rights Watch ili Amnesty International – nikada nije tvrdila da je Hrvatska vojska počinila masakr u Mrkonjić Gradu iako je Haaški sud sudjelovao u ekshumaciji.

Oprostite mi što za mene tvrdnje institucija Miloševićeva režima nemaju prevelik kredibilitet”, rekao je Mištetić.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr