luka bebić, franjo tuđman, general, titoFoto: fah

Luka Bebić, nekadašnji predsjednik Sabora, prošli je tjedan promovirao knjigu Ive Sanadera. Proteklih sedam godina s bivšim premijerom bavi se pravosuđe, ali Bebić mu je unatoč tome ostao lojalan prijatelj.

Nikad uopće niste razmišljali o tome je li Sanader kriv ili nije?

“Nisam se s time bavio niti je to moj posao, ali imam o tome svemu svoje mišljenje. Nitko nije čuo od mene da kažem da je Sanader kriv ili prav. Mogu reći da se u ovom razdoblju odvijala strašna, kontinuirana medijska, pravosudna i politička hajka na Sanader, kakvu nitko nije doživio u novijoj hrvatskoj povijesti. Postavljam pitanje, ovo traje osam godina, od čega je Sanader u zatvoru proveo četiri, kako se to može dogoditi u sustavu koji za sebi tvrdi da počiva na vladavini prava? Pa zar ti procesi nisu već trebali završiti? Pita li se tko kako se njegova obitelj osjećala svo ovo vrijeme, njegove kćerke, bez obzira je li kriv ili nije? A riječ je o čovjeku koji je skoro deset godina vodio najveću stranku u Hrvatskoj i šest i pol godina bio predsjednik Vlade. Nema toga koji za nekoga ili za nešto nije kriv, nema takvog. Ponavljam, nisam se dosad o tome izjašnjavao, premda imam svoje mišljenje, koje je bazirano na brojnim stvarima koje su poznate, kao i na nekima koje to još nisu”

Sanader je dugo tvrdio da je Vladimir Šeks jedan od glavnih inspiratora procesa protiv njega, a onda ga je pozvao na promociju svoje knjige. Kako to protumačiti?

“Mnoge se stvari ne shvaćaju kao što su se u nekom drugom razdoblju. Osobno sam o puno toga imao mišljenje prije 1971. i ono se temeljilo na nekim činjenicama. Ali, kasnije sam promijenio to mišljenje jer sam došao do novih spoznaja. Ne prosuđujem odnose Sanadera i Šeksa, ali smatram da je logično da se nakon toliko godina neke stvari možda malo drukčije sagledaju i poslože. To je ljudski, normalno i korektno. Novo vrijeme donosi sa sobom drukčiji pristup stvarima”.

Na promociji ste spomenuli da ste 1989. u Metkoviću ljudima govorili da ste za – generala.

“Bilo nas je sedam, osam i razgovarali smo o tome treba li biti za HDZ, HSLS ili HSS, dotad osnovane stranke. Rekao sam da sam ja za generala i ovi su se zaprepastili. Objasnio sam da je Tuđman nositelj partizanske spomenice, Titov general, sin vijećnika ZAVNOH-a, izvrstan povjesničar i da će mu teško biti pripisati da je ustaša. Mislio sam da će do toga proći barem pet, šest mjeseci, a da ćemo se do tada konsolidirati. To što je Tuđman bio Titov general u onim je okolnostima za mene bila pozitivna referenca. U Metkoviću su se s tim složili i na prvim izborima smo ja i HDZ dobili 80 posto glasova. Kasnije su Tuđmana, istina, proglasili ustašom, ali takva je bila i Račanova sudbina”, rekao je u intervjuu za Novi list Luka Bebić.

Izvor: Sloboda.hr/Novi list