cijena gorivaFoto: Dnevnik.hr

Od utorka, vozače će na benzinskim postajama dočekati u prosjeku 7 lipa skuplje gorivo. Najlošije, tu bi mogli proći prijevoznici.

Cijene naftnih derivata bit će veće za 7 lipa. Po prosječnom spremniku od 50 litara – izdvajat će se 3 i pol kune više. Skuplje će proći kamioni. Sa 70 kuna po spremniku, pa prijevoznicima nije svejedno.

”Mi ne možemo podići cijene i opet smo osuđeni na rad koji nas ne vodi u bolje nego na gore”, rekao je Goran Jozing, autorpijevoznik. A na ruku im ne ide ni moguće poskupljenje cestarine.

”To isto utječe na cijenu prijevoza, kao i poskupljenje goriva, sve zajedno, stvara veliki problem”, kazao je Ivica Pajdaković, autoprijevoznik. U udruzi prijevoznika zato upozoravaju kako su mnogi izlaz već našli upravo izvan Hrvatske.

”Naši prijevoznici već registriraju svoje prikolice u Sloveniji gdje to stoji 79 eura u odnosu na Hrvatsku gdje to košta 600 eura, a mnogi su otvorili i firme zbog povrata dijela trošarina”, otkrio je Dragutin Kranjčec iz , Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Od cijene litre goriva, država uzme oko 60 posto. Za ovo poskupljenje kriv je OPEC. Odlučili su smanjiti proizvodnju nafte. Ali drastično poskupljenje, naši stručnjaci ne očekuju.

”Druga je stvar domaće tržište gdje svaka mala reakcija u pravcu poskupljenja je dobrodošla, a svaka mala reakcija u pravcu pojeftinjenja se nastoji minorizirati”, kaže Igor Dekanić sa Rudarsko geološkog naftnog fakulteta.

No, cijene iznad 10 kuna po litri, kao prije dvije godine, nitko ne očekuje.

Izvor: Sloboda.hr/Dnevnik.hr