studenti povratak u hrvatsku dijaspora mladi u hrvatskoj

Dvoje mladih američkih Hrvata, Ivan Juraj Jurković i Madison Cathy, iz SAD-a su došli u Hrvatsku na studij. U razgovoru za Croatian Chronicle Network (CCN) objašnjavaju zašto su se na to odlučili i kako im je u Hrvatskoj.

Kako piše CCN, “ljetovati u Hrvatskoj nije isto što i živjeti tamo i za lokalce je često misterij zašto netko rođen u SAD-u želi doći studirati u Hrvatsku, uz toliko prilika kod kuće”. No, Ivan i Madison su se odlučili upravo na to.

“Želio sam bolje shvatiti svoju kulturnu pozadinu i tradiciju. Mislim da je ovo nešto posebno što treba biti njegovano, a ne zaboravljeno. Također, većina moje obitelji, koje nisam vidio otkad sam bio mnogo mlađi, još uvijek živi u Hrvatskoj i želio sam se povezati s njima”, govori Ivan koji je u Zagreb došao iz Illinoisa.

Život u glavnom gradu Hrvatske mu se jako sviđa.

“Toliko je toga za raditi i vidjeti u Zagrebu, a cijena života je mnogo niža od američke. Čini mi se da u Hrvatskoj mnogo više cijene balans između posla i slobodnog vremena, nego u SAD-u”, govori Ivan.

Djed iz Konavala

Madison, koja dolazi iz Campbell, California, studira u Dubrovniku. Djed joj iz Konavala, a u Hrvatsku je i prije dolazila ljetovati. U Hrvatskoj joj je najveći izazov jezik kojeg ne govori dobro, a nedostaju joj i obitelj i prijatelji. No, moderna tehnologija omogućuje svakodnevne kontakte.

Svim potencijalnim studentima poručuje da dođu u Hrvatsku otvorenog uma.

“Roditeljima budućih studenata bih poručila da ne moraju brinuti o studiranju svoje djece u Hrvatskoj. Vratit će se pametniji i širih vidika, s boljim razumijevanjem svojih korijena”, zaključuje Madison.

Izvor: CCN