sanja-sprem-e1391005433905

Najava smanjenja plaća u javnim službama naišla je na oštre reakcije iz Matice hrvatskih sindikata. Nakon što su iz Vlade potvrdili da se u sklopu rebalansa razgovara i o smanjenju dodataka na plaće, sindikati su ocijenili licemjernim da se za ministre i premijera istodobno kupuju luksuzni automobili.

Smatraju kako je žalosno da u isto vrijeme dok obnavljaju svoj vozni park nema socijalnog dijaloga sa sindikatima, nego o smanjenju plaća razgovaraju sami sa sobom u Vladi.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem pozvala je ministra financija Slavka Linića da svi podjednako podnesu teret krize. “Pozivam ministra da dijeli sudbinu naših članova i vozi se javnim prijevozom”, istaknula je Šprem.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je Vladu na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem da promašenom i neuspješnom ekonomskom politikom već šestu godinu mrcvari građane, pa zato mora otići.

Komentirajući najave da će zbog smanjenja proračunskog deficita Vlada smanjiti plaće u javnom sektoru, Ribić je na konferenciji za novinare ustvrdio da ekonomski potkapacitirana Vlada obmanjuje narod u svojoj nemoći da stvori “temelje za gospodarski oporavak, kao i bezidejni i nesposobni poslodavci, a ceh plaćaju radnici”.

Najavio je da će sindikati javnih službi na eventualno smanjenje plaća odgovoriti na način, u opsegu i vremenu koje će ocijeniti najsvrhovitijim. Radnici moraju shvatiti da, ako se sami ne uključe u borbu za svoja prava, sindikati im u tome ne mogu pomoći, poručio je Ribić. Ustvrdio je da su plaće u javnim službama od početka krize pale za 25 posto.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Sindikat hrvatskih učitelja