linic 123

Premda je ministar financija Slavko Linić u siječnju najavio da će novi porezi poput poreza na nekretnine, porez na kapitalnu dobit i porez na štednju biti uvedeni tek 2016. godine, prema planu kojeg je Vlada danas usvojila, porez na štednju uvodi se već sljedeće godine!

Vlada je danas u Europsku komisiju poslala nacionalni program reformi i program konvergencije za razdoblje od 2014. do 2017. godine. U tim planovima objedinjene su sve već najavljene mjere za rezanje proračunskog deficita pa tako i uvođenje novih poreza.

Ministar financija Slavko Linić svoj plan za uštede u proračunu predstavio je na posebnoj konferenciji za novinare u siječnju 30. siječnja i tada najavio poreze tek za 2016. godinu kada ovoj Vladi ističe mandat. ‘U 2016., kada više ne očekujemo prebacivanje sredstava iz drugog mirovinskog stupa, uvodimo porez na nekretnine, porez na kamate na štednju i porez na kapitalnu dobit. Te godine očekujemo povećanje za 3,9 milijardi kuna na prihodima’, rekao je Linić prije dva mjeseca.

No, iz plana koji je danas poslan u Bruxelles Linić najavljuje da će porez na štednju ipak biti uveden već za osam mjeseci. U Ministarstvu financija danas tvrde kako su uredno najavili taj porez za 2015. godinu te da to nije nikakva novost. Pojašnjavaju da se taj porez odnosi na kamate na sve štednje osim stambene.

Porez na nekretnine također je uredno obećan Europskoj komisiji premda se njemu oštro protivi koalicijski partner HNS.

Autor: Sloboda.hr/tportal