promjena spola, grčka, ljevičari, lgbt

Grčki parlament je 10. listopada sa 171 glasom “za” i 114 “protiv” prihvatio zakon kojim se omogućuje promjena spola u osobnim dokumentima (osobnoj iskaznici, rodnom listu, domovnici, putovnici…) na temelju tzv. “rodnog samoodređenja” – običnom izjavom nadležnom državnom tijelu.

Osoba muškog spola po ovom principu može zakonski postati “žena”, i obratno, i koristiti sva prava koja su namijenjena ženama – ulazak u ženske zahode, svlačionice, natjecati se u ženskim sportovima… Grčka se tako pridružila krugu europskih država koje su u proteklih 4 godine donijele ovakve zakone o “rodnom samoodređenju” – Malti, Irskoj, Norveškoj, Danskoj i Belgiji.

Novi zakon promjenu spola u dokumentima omogućuje i maloljetnicima starijima od 15 godina, čime se kod djece u pubertetu, koja psihofizički i psihosocijalno još nisu dosegla zrelost, unosi zabuna o njihovom spolnom identitetu – poručuje im se da je promjenjiv i da ga mogu “promijeniti” na temelju obične izjave ili trenutnog raspoloženja. Osim toga, ova je praksa omogućena djeci mimo dopuštenja njihovih roditelja čime se dovodi u opasnost temeljno pravo roditelja da odgajaju svoju djecu sukladno vlastitim uvjerenjima. Postavlja se pitanje – ako se djeci od 15 godina opravdano zakonski zabranjuju alkohol, kasni izlasci i slično, zašto im se dopuštaju ovakve proizvoljne i za život opasne odluke?

Zakon o “rodnom samoodređenju” je dobio veliku potporu premijera Alexisa Tsiprasa i vladajuće lijeve koalicije okupljene oko stranke Syriza, ali i snažan otpor opozicije, javnosti i Grčke pravoslavne crkve. Tako su pravoslavni episkopi jednoglasno osudili donošenje ovog zakona tvrdeći kako se “spol ne bira slobodno i ne mijenja po volji, a grčki zakon ne smije biti podložan znanstveno neutemeljenoj izjavi građanina koja se kasnije može promijeniti”. Također su u svojoj zajedničkoj izjavi naglasili kako “predloženi Zakon napada svetost institucije braka, protivi se moralu i zdravom razumu te uništava čovjeka”.

Postupak promjene spola u dokumentima “rodnim samoodređenjem” u praksi dovodi do apsurdnih situacija. Primjerice, osobu muškog spola, koja posjeduje sve fizičke karakteristike muškarca, zakon bi temeljem izjave tretirao kao ženu, ili kao neki drugi “rod”, ovisno o “samoodređenju” te osobe. Dakle, iako muškarac, država bi  tu osobu tretirala kao ženu te bi ona mogla ulaziti u sve prostorije rezervirane samo za ženski spol, primjerice svlačionice, skloništa za žene žrtve nasilja, WC-e i kupaonice, što se već događa u SAD-u i Kanadi.

I u Hrvatskoj LGBT udruge zahtijevaju da se donese sličan zakon o “rodnom samoodređenju”.

Uvođenju rodne ideologije u hrvatsko društvo i nametanju od strane LGBT lobija doprinosi postupak ratifikacije Istanbulske konvencije koji je u tijeku te kojeg podržava premijer Plenković. Istanbulska konvencija, pod krinkom zaštite žena od nasilja, predstavlja glavno međunarodnopravno oruđe za nametanje rodne ideologije državama strankama. U službenom izvješću koje pojašnjava odredbe Konvencije navodi se koncept “rodnog samoodređenja”:

Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje kategorije pojedinaca kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onome što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama “muško” ili “žensko”. (točka 53.)

Izvor: Narod.hr