josip leko branitelji

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko posjetio je jučer prosvjednike ispred Ministarstva branitelja i pozvao ih da dođu u Sabor kako bi se raspravljalo o njihovim zahtjevima, na što su branitelji poručili da će doći u Sabor ako premijer Zoran Milanović smijeni ministra branitelja Predraga Matića te njegovu zamjenicu Vesnu Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića.

“Došao sam da vam kažem da je Sabor otvoren za vas”, kazao je Leko u šatoru ispred Ministarstva naglašavajući da je potrebno naći rješenje “na demokratskom principu, u najvišoj instituciji države, a to je Sabor”. Na razgovor bi, dodao je, uz predstavnike prosvjednika bili pozvani i predstavnici izvršne vlasti.

“Razumijem pojedinačne slučajeve, to ne mogu ja riješiti već nadležna tijela, a generalno što tražite – to treba završiti u Saboru. Bilo bi razumno da se rasprava o pravima branitelja, bilo strahovima, bilo realnim problemima, raspravlja u institucijama. Sabor je nabolje mjesto za to”, ustvrdio je.

Jučer je četvero branitelja prosvjednika zbog zdravstvenih problema završilo u bolnici te je Leko kazao kako bi upravo zbog brige o onima koji teško mogu izdržati sadašnje vremenske uvjete trebalo razgovarati u Saboru.

Jedan od organizatora prosvjeda, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata Đuro Glogoški zahvalio je Leki na posjetu kazavši kako je on jedan od onih “koji ima više razumijevanja za ovu populaciju od nekih drugih”.

“Nikada iz vaših usta nismo čuli riječi koje izgovaraju premijer Milanović, niti ministar Matić, na tome vam hvala”, kazao je Glogoški, a branitelji zapljeskali.

Na Lekin poziv u Sabor odgovorio je kako je za to najprije potrebno da premijer Milanović smijeni ministra branitelja te zamjenicu i pomoćnika ministra Matića.

“Uz dužno poštovanje vama i predsjedniku Josipoviću, nakon ove tri smjene spremni smo razgovarati u našem ministarstvu, Ministarstvu branitelja, a nakon toga sve rješavati u Hrvatskom saboru. Mi mislimo da je to jedini put da pronađemo odgovarajuće rješenje zbog svih ovih ljudi, naše Nevenke Topalušić i naših ljudi koji su danas završili u bolnici”, rekao je Glogoški uz pljesak prosvjednika.

Upozorio je i da se, nažalost, sve češće događa da se u stranu pokušava gurnuti one koji su stvarali Hrvatsku te da se neke “ideologije iz prošlosti pokušava prebaciti na hrvatske branitelje”.

“Međutim, mi na to nećemo pristati. Ideologija je ostala u prošlosti, za nas postoji Domovinski rat kao temelj hrvatske države i postoji svetinja – a to su oni koji su dali živote za hrvatsku državu”, poručio je.

Leko je ponovio da je Sabor mjesto na kojem se treba razmotriti njihov zahtjev. “Pokušat ćemo organizirati na najbolji način da se pojave oni koji mogu i hoće odlučivati i vi predstavnici branitelja. Onda su zahtjevi, rekao bih, specificirani u jednoj instituciji. To bi bilo u interesu, čini mi se, i vas branitelja i ukupnog hrvatskog društva, hrvatske države. Uvjeren sam u to da ćemo stvari morati rješavati u Saboru”, kazao je.

Iskazao je uvjerenje da je i braniteljima, kao i njemu i mnogima u Hrvatskoj “do budućnosti, a ne do prošlih ili bilo kojih ideologija”.

“Mi se svi, nadam se, borimo za nove generacije. I zabrinutost svakog čovjeka, posebno branitelja, razumijem. Hrvatskoj već dugo ne ide kako bi branitelji i mnogi građani Hrvatske htjeli. Mi smo u krizi duži period, ali to ne znači da ne možemo i ne moramo rješavati bilo pojedinačne ili grupne zahtjeve i tražiti rješenja. Ali, rješenja moramo tražiti na demokratskim osnovama. Bez toga, bojim se da je to korak natrag”, istaknuo je Leko.

Jedan od organizatora prosvjeda, predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm upitao je predsjednika Sabora, referirajući se na izjavu ministra Matića, hoće li Hrvati biti izbačeni iz Europske unije zbog branitelja, na što je Leko kazao kako je uvjeren da neće. “Ne znam da li uopće postoji institut izbacivanja zbog toga. Nismo mi napravili ništa što se ne događa i u drugim društvima”, dodao je.

Prije razgovora s organizatorima prosvjeda, predsjednik Sabora zapalio je svijeću ispred Ministarstva branitelja te razgovarao s nekima od prosvjednika koji su mu ukazali na probleme s kojima se susreću.