plave oči

U medicinskoj korporaciji Strōma tvrde kako su osmislili novu tehniku operacije očiju laserom koja može ukloniti pigment i tako ih pretvoriti u plave.

Evo kako to funkcionira. U očima tamnijih, toplijih boja (smeđe, crne) gornji sloj šarenice (stroma) sadrži visoku koncentraciju melanina, prirodnog pigmenta koji utječe na boju kože, kose i očiju. U plavim i zelenim očima ima ga vrlo malo ili gotovo uopće.

Plavu boju stvara takozvani Tyndallov učinak, koji funkcionira slično kao i mehanizam zbog kojeg nam se nebo čini plavim.

Tehnika koju su osmislili u Stromi koristi laser kako bi uklonili melanin iz šarenice. Pacijent gleda malu animaciju na nekoliko centimetara od lica, učvršćene glave, dok laser obavlja svoj posao. Sve skupa traje oko 30 sekundi po oku.

To potiče prirodni proces uklanjanja pigmenta iz oka, što tijelo obavi tijekom nekoliko tjedana nakon tretmana. Rezultat su oči boje neba, tvrde u Stromi.

Završili su prva testiranja na ljudima te sad rade na razvoju uređaja iduće generacije kojim će zahvati biti obavljani u budućnosti. Prilično su se, navode, trudili kako zahvat ne bi izazvao pigmentarni glaukom.

Pacijente će početi naručivati tek kad ishode sve potrebne dozvole, što bi moglo potrajati nekoliko godina. Koštat će oko pet tisuća američkih dolara (nešto ispod 25 tisuća kuna) i moguće kako će isprva biti dostupan izvan Sjedinjenih Država, u zemljama koje imaju manje zahtjevnu zdravstvenu regulativu, prenosi Tportal.