lalovac ministar

Ministar financija Boris Lalovac nije znao odgovoriti na pitanje novinara s koje je stavke unutar razdjela Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uzeto 880 tisuća kuna, za koliko su amandmanom Vlade povećana davanja za programe obrazovanja nacionalnih manjina.

“To su u Ministarstvu unutar sebe raspoređivali. Ne znam ni zašto su smanjivali tu stavku, to pitajte ministra znanosti”, poručio je Lalovac.

Nije želio nagađati ni zašto su proračun, uz zastupnike vladajuće koalicije i nacionalnih manjina te nezavisnih Marine Lovrić Merzel i Damira Kajina, podržali i HGS-ovi Željko Kerum i Nevenka Bečić.

Tako je za proračun manjinske vlade koja ima 75 glasova u Saboru glasovalo 85 zastupnika.

“Ne znam, tu sam za tehnička pitanja, a za ostalo pitajte kolege”, rekao je Lalovac.

Odbio je komentirati i optužbe da se trgovalo s HGS-om i manjinama, ističući kako mu je bitno samo izvršenje proračuna u planiranim okvirima i predstavljanje održivog proračuna u Bruxellesu.

Samo SDP je ukupno amandmanima za nacionalne manjine dodao 12.3 milijuna kuna.

Željko Kerum tvrdi da nije bilo trgovanja glasovima.

“Svatko ima pravo glasovati onako kako misli da je najbolje. HGS i ja kao predsjednik stranke i saborski zastupnik i moja sestra glasovali smo ‘za’”, rekao je Kerum.

Na pitanje jesu li mu vladajući što ponudili za podršku proračunu, odgovorio je protupitanjem: “A što će mi ponuditi?”.

“Vi novinari uvijek tražite senzaciju. Ako mislite da je ima, svak sebe gleda. Ne znam što bi bilo drugačije i da nismo glasovali ‘za’”, kazao je Kerum.

Iako je dvoje zastupnika HGS-a u Sabor ušlo na koalicijskoj listi s HDZ-om, Kerum tumači da je HGS i u Splitu u oporbi, ali da podržava sve dokumente za koje misli da će donijeti dobrobit gradu.

“Tako smatramo i da je ovaj proračun OK i glasovali smo ‘za’”, objasnio je Kerum.