nansi tireli hrvatski laburisti kukuriku koalicija sdp

Nakon što su izgubili potporu naroda i suočili se s činjenicom da više ne mogu samostalno ući u Hrvatski sabor, Laburisti su saborsku fotelju odlučili spasiti koalicijom sa samim crnim vragom.

“Više od osamdeset posto članova laburista želi u koaliciju sa SDP-om za parlamentarne izbore”, potvrdila je to predsjednica stranke Nansi Tireli. Ponudu da zajedno idu na izbore od premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ima, kaže, već neko vrijeme na, ali s odgovorom se nije željela žuriti prije nego što vidi kako članstvo diše.

“Nije bilo lako, ali većim su dijelom ljudi u stranci za koaliciju i to svakako predizbornu. No to je odluka koju još mora potvrditi i stranačko Nacionalno vijeće te se nadam da ćemo to i učiniti najkasnije do ljeta”, rekla je Tireli za Večernji list.

Laburisti su, dodaje, svjesni svog rejtinga pa nemaju mnogo zahtjeva. Žele minimalno tri zastupnička mjesta kako bi u Saboru mogli imati klub zastupnika. Ali mnogo im je važnije da se usvoje neke točke iz njihove stranačke platforme od kojih ne kane odustati.

“Najvažnije nam je da se konačno zaštite radnička prava, odnosno počinje primjenjivati zakonska odredba prema kojoj je neisplata pIaće kazneno djelo. Koliko nam je to važno, najbolje govori primjer da su Hrvatski laburisti podnijeli kaznene prijave protiv Vlade, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom CERP-a zbog neisplate plaća radnicima TIBA, MID-a i TESU-a”, kaže Tireli.

Druga bitna tema o kojoj žele razgovarati prije potpisivanja koalicijskog sporazuma je zdravstvo.

“Imamo drugačije viđenje zdravstva od ministra zdravlja Siniše Varge, a pripremamo i vlastiti Zakon o zdravstvu”, kaže Tireli. Jedan od zahtjeva bit će i da se konačno počne s reformom javne uprave, a kao temu „potegnut“ će nejednako postupanje institucija.

Tireli je više puta naglasila da želi koalirati prije izbora, jer je to poštenije i apelira i na druge stranke ljevice da učine isto.

“Boli gledati da se desnica ujedinjuje, a ljevica razjedinjuje, jer pojedinci ne mogu prevladati vlastiti ego. Ne shvaćaju da će time dovesti desnicu na vlast”, kaže Tireli.

Izvor: Sloboda.hr/Večernji list