za satiru spremni kulturnjaci

Skup “Za satiru spremni” kojeg su u petak organizirali samoprozvani “kulturnjaci” povodom ukidanja HRT-ove emisije Montirani proces obilježile su hrpa psovki i uvreda izrečenih u govorima. No, nakon skupa otkrilo se kako je skup tzv. “kulturnjaka” zapravio bio skup nekulturnih i primitivnih alkoholočara koji su, osim što su se masovno ponapijali za vrijeme skupa, po zagrebačkom Zrinjevcu su masovno urinirali te iza sebe ostavili hrpu smeća.

Prenosimo pismo jednog stavnovnika Zrinjevca koji je onime što su “kulturnjaci” ostavili iza sebe ostao poptuno šokiran:

“Trg Nikole Šubića Zrinskog, tj. popularni Zrinjevac, najljepši je park grada Zagreba. Tako se barem nekoć smatralo. Međutim, u posljednje vrijeme pod pokroviteljstvom Poglavarstva Grada Zagreba, nadležnih službi i odgovornih osoba, taj se park devastira namjerno, sustavno i temeljito, izdavanjem dozvola za razno-razne vrste neprimjerenih i vulgarnih remećenja javnog reda i mira, uz pri tom uništavanja javnih površina. Podsjećamo da se javna dobra Grada Zagreba održavaju novcem poreznih obveznika svih građana grada Zagreba.

Posljednji primjer devastacije dogodio se u petak 1. travnja 2016. događanjem koje je nazvano Skupom za slobodu satire i umjetničkog izražavanja “Za satiru spreman”, u organizaciji i po inicijativi tzv. civilnog društva, udruženog u Platformu 112, udrugu Domino i Hrvatskog novinarskog društva te hrvatskih satiričara.

Rezultat skupa nije bio nimalo satiričan, već žalostan i deprimirajući, posebice za nas koji smo starosjedioci grada, koji stanujemo na Zrinjevcu, koji volimo taj naš park i trpimo u posljednja vremena sve veća iživljavanja nad javnim dobrima. Pokazalo se to da je taj skup bio skup “Za devastaciju, opijanje i uriniranje po Zrinjevcu spreman”. Sve popraćeno količinom neprimjernih decibela koje su stanovnici Zrinjevca već godinama prisiljeni trpjeti, a ne znamo po čijem dopuštenju i po kakvim to dozvolama se nas uredne platiše gradskih pristojbi terorizira u vlastitim domovima?

[photomosaic ids=”21946,21945,21944,21943,21942,21938,21939,21940,21941″]

 
Stanovnici Zrinjevca traže mir, kulturno uživanje u parku Zrinjevac, bez devastacija travnjaka, zelenih površina i cvijeća, bez konzumacije alkohola, jela i hrpe opušaka po travnjacima, bez pokušaja da se na travnjacima pale vatre, travnjaci spaljuju, smećem zatrpavaju, bez uriniranja po površinama parka i svim drugim nekulturnim i necivilizacijskim uništavanja parka koji je zaštićeni spomenik kulture!

Četiri vreće natiskanog smeća rezultat su samo grubog čišćenja poslije jednog takvog “kulturnog” događaja na Zrinjevcu. Trava na dijelovima travnjaka više ne raste, gdje te horde razularenih pijanica protutnje. Zar doista park Zrinjevac treba uništiti, u ime “kulture” neodgovornosti??? Izvršite analizu svojih dozvola, obiđite predstavnike zgrada i stanara na Zrinjevcu, preispitajte kako mi stanovnici Lenucijeve potkove trpimo cjelogodišnji napredak agresije pijanica i vandala, pod krinkom kulture? I naše su kućne veže već dulje vrijeme javni nužnici. I to spada u ta kulturna događanja!

Ne zaboravite, nikada u povijesti Zrinjevca nisu se uništavali travnjaci i nasadi, javna dobra, a da to ne bi bilo sankcionirano i spriječeno! Zašto se i tko to sada dopušta? I sve se to događa na Zrinjevcu u godini kada je Hrvatski sabor proglasio godinu hrvatskog velejunaka Nikole Šubića Zrinskog!? Nije moguće? Fotografije ipak sve govore.”

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr