hrvatski sabor zastupnici manjine kukuriku koalcija

Kukuriku koalicija na početku mandata imala je 81 zastupnika, no nakon nekoliko odlazaka iz stranke, kao i napuštanja određenih kolalicijskih partnera poput Damira Kajina koji je napustio IDS, ostali su na broju od 74 zastupnika, dva manje od većine potrebne u Saboru.

Jučer ih je napustila zastupnica HNS-a Vesna Sabolić, koja je prešla u redove Reformista Radomira, a već od prije redove SDP-a napustila je Mirela Holy, a iz stranke su isključeni Slavko Linić i Marina Lovrić Merzel, a Natalija Martinčević, Petar Baranović i Sabolić HNS.

Trenutna vladajuća koalicija tvrdi kako nema problema kad je u pitanju broj zastupnika, jer se oslanjaju na sedam glasova ‘manjina’ (četiri manjinska plus tri glasa SDSS-a) te da Saboru još uvijek imaju većinu kako bi mogli donositi odluke, piše Narod.hr.

Međutim, zastupnici nacionalnih manjina već jednom su bili od presudne važnosti kad je u pitanju glasovanje za zakon koji za njih same ne vrijedi. Drugim riječima, zastupnici koji u Sabor ulaze s vrlo malim brojem glasova zahvaljujući manjinskim listama odlučili su velikoj većini hrvatskih građana, pa i onima koji pripadaju nacionalnim manjinama koje bi oni trebali predstavljati, uskratiti demokratski iskorak i pripomoći vladajućima u daljnjem karikiranju demokracije, odnosno održanju stranačke partitokracije na vlasti.

Politička trgovina košta

Također vrijedi podsjetiti kako je Sabor tankom većinom izmijenio Državni proračun za 2014. godinu, a tada se za izmjene izjasnilo 77 zastupnika (jedan više od potrebnih 76), 35 ih je bilo protiv, nitko nije bio suzdržan.

Sabor je tada prihvatio Vladin amandman da se unutar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa preraspodjeli 600 tisuća kuna, odnosno da se za taj iznos poveća pozicija poticanja obrazovanja nacionalnih manjina.

“To je čista nagodba i pogodba, a Hrvatska si to ne može više dopuštati”, ustvrdio je tada Ivan Šuker iz HDZ-a.