milan kujundžić kolinda grabar kitarović ivo josipović predsjednički kandidati

Na vladinu odluku o povećanju naknade za izbornu promidžbu predsjedničkim kandidatima te izjave Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović reagirao je i predsjednički kandidat prof. dr. sc. Milan Kujundžić. On je Josipovića i Grabar Kitaorović optužio za licemjestvo, jer dok se zgražaju nad ovom vladinom odlukom u isto vrijeme troše milijunske iznose iz džepova poreznih obveznika.

Priopćenje Milana Kujundžića prenosimo u cijelosti:

“Savršeno je jasno da je iznenadna odluka vlade da poveća naknade za izbornu promidžbu predsjedničkim kandidatima potpuno neprimjerena i samo još jedan dokaz u kakvom virtualnom svijetu živi aktualna vlast, posve nesvjesna ukupne gospodarske i socijalne situacije te teške svakodnevice svakog pojedinog prosječnog Hrvata.

Zar u ovoj vladi doista smatraju da hrvatski građani trebaju plaćati kampanje političkih stranaka i njihovih kandidata, koji ionako žive na njihovoj grbači?

Pozdravljam prvu reakciju predsjedničkih kandidata iz najvećih stranaka, ali isto tako im poručujem da je licemjerno od njih da se pred hrvatskom javnošću zgražaju nad odlukom Vlade kad je jasno da najveći dio novca kojeg oni namjeravaju potrošiti – također dolazi iz džepova tih istih hrvatskih poreznih obveznika.

Prema njihovim navodima, u svoje rastrošne kampanje ulupat će maksimalne iznose, po osam milijuna kuna, od čega će ponovno najveći dio platiti hrvatski građani koje nitko neće za to ništa pitati! SDP još uvijek vraća kredite koje je podignuo za prošlu kampanju Ive Josipovića! A kako vraćaju te kredite? Najvećim dijelom, više od tri četvrtine – stranke svoje prihode ostvaruju iz državnog i proračuna lokalnih i područnih samouprava.

Lani su te dvije stranke na taj način uprihodile čak 64 milijuna kuna, dok su iz donacija dobile svega nešto više od 4 milijuna kuna.

Kad bi Ivo Josipović svoju kampanju financirao isključivo iz članarina stranaka koje ga podržavaju i iz dobrovoljnih donacija hrvatskih građana, a ne kriomice zavlačio ruke duboko u njihove džepove, vodeći između ostaloga i pretkampanju na račun državnog proračuna i novcem hrvatskih poreznih obveznika, onda bi i ova kampanja poprimila posve drugačiji izgled.

Kad ja postanem predsjednik RH, taj koruptivni sustav, iz temelja ćemo promijeniti!” – stoji u priopćenju Milana Kujundžića.