krug za trg trg maršala tita kazališni trg

Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima “Krug za Trg” u nedjelju je, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, upozorila da se u našoj zemlji ne pokazuje odlučnost u osudi zločina komunističkog režima, već se veliča najodgovornije za počinjenje zločina.

Desetak članova transparentom “Zločinci i zatirači ljudskih prava nisu zaslužili imena trgova” te “Trg zločinca Tita” upozorili su na Trgu maršala Tita kako “Krug za Trg” već devet godina za redom bezuspješno upućuje zahtjeve zagrebačkoj Gradskoj skupštini za promjenom imena tog trga u Kazališni ili Sveučilišni trg.

Napominjući kako je Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu donijeta prije šest godina, a još i prije ona Vijeća Europe o osudi komunističkih zločina koordinator “Kruga za Trg” Ante Beljo upozorio je da su u Hrvatskoj tumačenje o žrtvama i stradanjima preuzeli oni koji su za to “imali najmanji mandat”.

“Europske deklaracije govore da o žrtvama i sjećanju na žrtve ne mogu odlučivati političke stranke i institucije već prvenstveno potomci žrtava i oni koji su bili ugroženi u tom sustavu – bilo da se radi o komunističkom, fašističkom ili nacističkom”, kazao je. Naveo je i da se u našoj zemlji iz proračuna financiraju pojedine udruge kao Documenta, a koje šire neistine o hrvatskom narodu.

“Ovih dana, od proslave godišnjice “Oluje” pa dalje svjedoci smo tolikim pritiscima na Hrvatsku i daljem širenju neistina koje su nastale kroz 70 godina jugoslavenskog totalitarnog sustava. To se i danas ponavlja kako bi naša zemlja i dalje bila pod kompleksom krivnje i laži koje su se godinama širile po svijetu da je hrvatski narod genocidan te da ne bi trebao imati svoju državu. Žrtve su najbolji dokaz za što su se Hrvati borili”, kazao je Beljo.

Istaknuo je i kako se imenom Trga maršala Tita, što već deset godina traže da se izmjeni, veliča komunistički i jugoslavenski sustav jer, kako je rekao, Tito nije imao ništa pozitivno vezano uz hrvatski narod. “Bio je komunistički diktator, a danas je hrvatska država demokratska država. On se sa svojim pokretom borio za Jugoslaviju koja je toliko zla nanijela hrvatskom narodu i s hrvatskom državom nema ništa. A neki uporno guraju da simboli jugoslavenskog totalitarističkog sustava ostanu i dalje”, kazao je Beljo. (Hina)