trg maršala tita kazališni trg

Građanska inicijativa “Krug za trg” današnjim je javnim prosvjedom pred Hrvatskim narodnim kazalištem ponovila svoj zahtjev Gradskoj skupštini, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i Hrvatskom saboru za preimenovanjem Trga maršala Tita u Kazališni trg.

Koordinatorica Kruga za trg Maja Runje istaknula je pred nekoliko stotina ljudi kako ostaju pri zahtjevu da se Titovo ime ukloni iz svih javnih prostora u Zagrebu i Hrvatskoj. Za njih 8. svibnja 1945. nije dan pobjede, mira i demokracije, kao što je to bio za građane Zapadne Europe, već dan poraza zbog dolaska na vlast totalitarističkog režima u tadašnjoj Jugoslaviji.

LIKE ako si ZA preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg!
Runje je optužila Bandića da je odgovoran što Zagreb i danas ima trg s Titovim imenom dodajući kako on to imečuva zajedno s lijevim strankama SDP-om, HSLS-om i HNS-om. No, odgovornima drži i intelektualce koji o tome šute, na čelu s rektorom Sveučilišta Aleksom Bjelišom i dekanima zagrebačkih fakulteta.

Krug-za-trg-Uklonimo-marsala-Tita-iz-Zagreba-i-Hrvatske_article

Književnik Hrvoje Hitrec smatra da to pitanje treba riješiti Hrvatski sabor, a ne Gradska skupština. Kazao je kako je svjestan da to neće uspjeti sadašnji saziv Sabora. Zagreb je naš grad i grad kulture, i uvreda je da ovaj trg nosi ime komunističkog silnika kojem je sloboda pojedinca i naroda bila strana, rekao je Hitrec.

Član inicijative Ante Beljo optužio je Bandića da u jutarnjim satima štuje blaženog Alojzija Stepinca, a poslijepodne nosi Titovu petokraku.

Prosvjednici su nosili natpise Uklonite zločinca s Kazališnog trga, Onaj koji odobrava zločin je zločinac, Trg zločinca Tita, te transparent s natpisom Olujom do Hrvatske, lustracijom do slobode.

Izvor: HRT