lab

Na sastanak u Ministarstvo pozvana samo Octal Pharma

Agonija Imunološkog zavoda nastavlja se i dalje. Tvrtku od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a posebice njene građane pokušava se slomiti kako bi se proizvodnje krvnih pripravaka domogli oni koji bi nakon toga na tržište plasirali skupe lijekove ističu u Novom sindikatu Imunološkog zavoda.

U Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak ministara gospodarstva i zdravstva sa predstavnicima Octal Pharme, koja je samo jedan od zainteresiranih strateških partnera za spas Zavoda. Na sastanak su pozvani i ključni zaposlenici Zavoda, no odbili su na njemu sudjelovati jer kako kažu radi se o sramotnom potezu ministara. Uz Octal Pharmu kao potencijalni „spasitelji“ zavoda javili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ime Grada Zagreba, Jadranski Galenski laboratorij, fond Nexus i Pharmas, Biognost te Grifols, no njih na razgovor nitko nije pozvao. Povjerenik Sindikata, Srećko Sladoljev ističe da su time svi ostali stavljeni u neravnopravan položaj pa se postavlja pitanja što se zapravo krije iza tog sastanka?

“Octal Pharma još se u ljeto razveselila mogućem slomu Imunološkog zavoda kada HALMED nije produžio licence i dozvole za proizvodnju”, tvrdi Sladoljev.

octal_pharma

Sladoljev je potvrdio i da je tijekom prošlog tjedna bio na osmosatnom ispitivanju u DORH-u zbog takozvanih dogovora Uprave i strateških partnera o preuzimanju Zavoda, a kao dokaz priloženi su i mailovi.

[quote]Octal Pharma još se u ljeto razveselila mogućem slomu Imunološkog zavoda kada HALMED nije produžio licence i dozvole za proizvodnju[/quote]

Da do ukidanja licenci i dozvola za proizvodnju nije trebalo doći pokazuje i primjer jednog talijanskog Zavoda u kojem se također prerađuje krvna plazma bez obzira na nezadovoljene uvjete, no Sladoljev kaže, nitko se od Vladajući nije tome usprotivio.

Za više vijesti iz Hrvatske – klikni Like

“Vlada griješi jer traži da Imunološki zavod ode u privatne ruke i da se njegovim proizvodima trguje bez kontrole, što bi bio udar na zdravlje građana, a to je najvažnije”, ističe povjerenik Novog sindikata, Tomislav Kiš.

Upravo danas ministar Vrdoljak najavio je da će u četvrtak funkciju direktora Zavoda preuzeti Mario Meštrović, a onda će se odrediti i njegova daljnja sudbina. Sindikalisti ipak, kao najboljeg partnera vide Grad Zagreb, a predlažu i mogućnost da sami građani postanu njegovi vlasnici.

Autor: I.M.
Foto: ilustracija, Octal Pharma