Sedam zaposlenica, medicinskih sestara, u Dessauu dobile su otkaz jer se nisu htjele cijepiti. Tvrtka za koju su radile kaže da želi da o pacijentima brine samo procijepljeno osoblje, prenosi MDR.de.

“Dali su nam ultimatum od tri dana, do podneva. Malo nakon 12 dobile smo obavijest”, kaže jedna od otpuštenih za MDR Sachsen-Anhalt. Ona i šest kolega izgubili su posao u domu u Dessauu jer se nisu htjele cijepiti na koronu. Neke od njih progovorile su za MDR. Nisu htjele dati imena, ali napominju da je važno reći da nisu antivakserice.

“Svakako ću se cijepiti na koronu, samo sam željela još malo vremena da razmislim o tome”, rekla je jedna od otpuštenih žena za MDR. “Ja ću se također cijepiti, ali sama ću odlučiti o tome kad dođe vrijeme”, rekla je druga. Sve one su primile sva preporučena osnovna cjepiva. Osim za ospice, nema obaveznog cijepljenja – ali ugovori su prekinuti, nekima bez ikakvog upozorenja.

Svi drugi zaposlenici – cijepljeni

Rene Willmer iz uprave sestrinskog servisa ne razumije oklijevanje svojih bivših zaposlenica. On i preostalih 24 kolega su sad cijepljeni, jer od 1. ožujka više ne žele imati neprocijepljenje članove osoblja koje brine o štićenicima. “Misim da bi svatko tko radi kao medicinska sestra trebao imati dovoljno zdravog razuma da zna da je to od presudne važnosti i da se to mora napraviti”, rekao je za MDR Sachsnen-Anhalt.

No neke od otpuštenih žena planiraju poduzeti pravne radnje protiv poslodavca, odnosno podignuti tužbe zbog otkaza. Pravnici smatraju da one imaju dobrih izgleda dobiti svoja prava na sudu. Johannes A. Menke, specijalizirani pravnik za radne odnose iz Hallea, kaže: “Po mom mišljenju, poslodavac to nema pravo tražiti. Postoji pritisak da se kaže: “Mi želim izbjeći otkaze, pa molimo vas idite se cijepiti”. Ali na sudu takav otkaz stoji na jako labavim nogama”, kaže on.

Odvjetnik također ne smatra da necijepljeno osoblje ne može i dalje biti od koristi. “Ako u Njemačkoj cijepljenje protiv korone nije zakonska obaveza”, kaže, “onda se zaposlenicima ne smije prijetiti otkazom”.

Izvor: Sloboda.hr/MDR.de/Centralna.ba