rafinijera sisak ina

Gašenje prerade nafte u Sisačkoj rafineriji najavljeno za danas dogodit će se sutra jer još ima sirovine za primarnu proizvodnju, a ostala proizvodnja ugasit će se dok se potroše zalihe, što znači do kraja mjeseca.

Prvi se put dogodilo da Ina nije osigurala sredstva kao ni planove proizvodnje za ovu godinu u toj rafineriji. Radnici strahuju da je nepostojanje planova za ovu godinu prvi korak u ostvarivanju MOL-ova plana o zatvaranju pogona u Sisku.

Ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak ostaje ovisno o vanjskom okružju, a u međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji, gdje je nastavak prerade nafte planiran tijekom prve polovine veljače, kažu u Ini.

Ističu i da su za Rafineriju nafte Rijeka Uprava i Nadzorni odbor Ine odobrili pripreme za znatnu investiciju u tehnologiju obrade teških ostataka.

Kako se doznaje, Rafinerija nafte Sisak ni do sada nije tijekom cijele godine prerađivala naftu, pa se tako u 2014. prerada obavlja tijekom dva, a 2013. tijekom pet mjeseci.

Iz Stožera za obranu rafinerije nafte Sisak, pak, danas upozoravaju da je, iako iz Uprave Ine najavljuju da se rafinerija neće zatvoriti, sve izglednije da će uskoro trajno prestati s preradom nafte.

Budući da su u međuvremenu nabavljene još neke manje količine sirovine za preradu, potpuno iskorištavanje svih zaliha nafte očekuje se u četvrtak, ističu iz Stožera.

“Dnevno nam za normalnu preradu treba oko 5.000 tona nafte, a nama tek povremeno dođe oko 3.000 tona, što nije dovoljno za redoviti rad. Kada se za dva dana obustavi proizvodnja, teško je vjerovati da će se ponovo pokrenuti”, kaže koordinator Stožera Predrag Sekulić.

U Stožeru čine sve za obranu rafinerije i očuvanje radnih mjesta da preduhitre taj crni scenarij, dodaje.

“Spremni smo na sve opcije, ali je pitanje što ćemo moći učiniti. I danas su naši predstavnici bili na razgovoru u Upravi Ine, ali nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Naš Stožer svakodnevnom zasjeda, a o mogućim sindikalnim akcijama obavijestit ćemo javnost”, istaknuo je Sekulić.

Zaposlenici sisačke rafinerije, njih više od 800, još nisu dobili nikakve relevantne informacije o sudbini Rafinerije. Zbog toga među njima vlada neizvjesnost i bojazan od mogućih otkaza.

Prije su iz Stožera upozorili da rafinerija još nema planskih dokumenata za ovu godinu, poput plana prerade, operativnog poslovanja i kapitalnih investicija.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako nema odluke Uprave Ine o gašenju Rafinerije nafte Sisak te naglasio da je Vladin manevarski prostor u pregovorima s MOL-om, kao i utjecaj na poslovne odluke u Ini, bitno sužen zbog koruptivnog ugovora koji je bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader sklopio s MOL-om. Najavio je Vladinu borbu za svaku isplativu investiciju i svako radno mjesto u Ini.