ante kotromanović avion let

Samo dan nakon što je 11. studenog u njegovom stanu Ante Kotromanovića na ‘tajnom sastanku’ sa Zoranom Milanovićem kroz širom otvorene zavjese i obasjan svjetlima snimljen i tadašnji ‘mostaš’ Drago Prgomet, ministar obrane dao se na put.

Za razliku od predsjednika vlade, koji bez objašnjenja i van protokola voli nenajavljeno skočiti na sastanke u policijskom helikopteru, Kotromanović se odlučio na osjetno skuplju varijantu.

Njega i obitelj na Lošinj je 12. studenog odvezao privatni zrakoplov Beechcraft King Air 90 u kojem let do lošinjske Zračne luke i natrag stoji ni manje ni više nego 28.500 kuna.

Ministar je na put otišao bez službenog osiguranja, što je vidljivo i na fotografijama koje je tportalu ustupio čitatelj, inače ‘spotter’, odnosno fotoamater koji snima zrakoplove.

Kako je tportalu potvrđeno iz Ministarstva obrane, Kotromanović je ‘u navedenom periodu bio na privatnom putovanju i nije koristio ni sredstva ni resurse državnog proračuna’.

Na Lošinju je Kotromanović viđen u restoranu Veli Žal na ručku s Mihajlom Perenčevićem, hrvatskim poslovnim čovjekom s londonskom i moskovskom adresom, koji je početkom godine u Jutarnjem listu otkrio kako je za ruske poslovne ljude iz Beta ulaganja vodio preuzimanje lošinjskog hotelskog diva Jadranka.

Što je to ponukalo ministra Kotromanovića na neobično razmetljiv let zrakoplovom na kratki obiteljski izlet i ručak sa utjecajnim poslovnjakom? Čak i uz njegovu bogatu ministarsku plaću od 20.043,41 kunu mjesečno, koliko je prijavio povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, čini se neumjerenim potrošiti 28.500 kuna samo na prijevoz na ‘skraćeni’ trodnevni izlet.

ante kotromanović avion let

Da je otvorio alat Hrvatskog autokluba za procjenu troška i vremena putovanja, lako bi uvidio da je mogao uštedjeti 27.700 kuna, da se odlučio na četverosatno putovanje automobilom, koje u oba smjera s uključenom cijenom trajekta košta oko 800 kuna.

Ako je to putovanje primio kao dar, ili je dobio značajan popust na istaknutu cijenu, time bi kršio zakon, jer dužnosnici ne smiju primati poklone vrjednije od 500 kuna.

Odgovor na pitanje je li ministar Kotromanović platio put iz svog džepa, je li mu odobren kakav popust ili je 28.500 kuna platio netko drugi umjesto njega nismo uspjeli doznati niti od MORH-a, niti od Zračnog pristaništa Lošinj.

Naime, zrakoplov Beechcraft King Air, model 90 registarske oznake 9A-SET kojim je u oba smjera letio Kotromanović s obitelji upravo je u vlasništvu tvrtke Zračno pristanište Mali Lošinj d.o.o., koji ga koristi za prijevoz putnika na srednjim udaljenostima. Put na relaciji Mali Lošinj – Zagreb prema cjeniku stoji 14.250 kuna u svakom smjeru.

Trenutno je lošinjski aerodrom u 39,49-postotnom vlasništvu Lošinjske Plovidbe, država drži 18,79 posto, Grad Mali Lošinj 2,82 posto, a Radnik d.d. 7,82 posto. Vlasnik preostalog udjela od 31 posto su upravo hoteli Jadranka uz čije je poslovanje ‘Zračno pristanište’ tijesno vezano. Štoviše, nakon investicijskog ciklusa od 30 milijuna eura, Hoteli Jadranka bit će većinski vlasnik Zračnog pristaništa Lošinj.

ante kotromanović avion let

Prema pisanju Novog lista, ruski investitori iz Beta ulaganja, koje je u preuzimanju većinskog vlasničkog udjela ‘Jadranke’ pomogao Perenčević zainteresirani su i za preuzimanje Uvale Kovčanje na samom ulazu u Mali Lošinj gdje se nalazi kompleks Ministarstva obrane. MORH je lokalitet prepustilo Državnom uredu za upravljanje imovinom (DUUDI), koji ih je ponudio potencijalnim ulagačima u akciji ‘Projekti 100’. Novi list navodi da je Ante Kotromanović i ranije viđan na Lošinju u razgovoru s potencijalnim ulagačima. Za zemljište od 400.000 kvadrata procjenjuju vrijednost od čak 100 milijuna eura.

Mihajla Perenčevića upitali smo zna li on možda nešto više o prirodi Kotromanovićevog skupocjenog leta do Lošinja,  je li mu pozadina privatna ili poslovna, te je li možda upravo Perenčević ugostio ministra. No, do zaključenja teksta nismo to doznali, jer Mihajlo Perenčević nije odgovorio na upit tportala.

Izvor: tportal