koprivnicki branitelji

Gradsko vijeće Grada Koprivnice prije nekoliko mjeseci raspisalo je natječaj za Spomen obilježje žrtvama stradalim u hrvatskom Domovinskome ratu ovoga grada, koji je dao izniman doprinos tijekom stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. Od samo tri prispjela rada odabrano je idejno rješenje Alema Korkuta, koje predstavlja neko “crkveno zvono”, (što je inače već viđeno!), a koje će biti smješteno gotovo u središtu grada, pa će svatko tko želi imati prilike – zvoniti. Ta ideja nimalo se nije dopala Udrugama proisteklim iz hrvatskog Domovinskoga rata Grada Koprivnice, a poglavito njihovim stradalnicima, koji su se naprosto “zgrozili” kad su vidjeli ovo umjetničko djelo, za koje je dio financijskih sredstava osiguralo i Ministarstvo branitelja.

Stoga je na inicijativu Ernesta Forjana, hrvatskog branitelja, vijećnika i čelnika koprivničkog HDZ-a, sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća kojoj je bio nazočan i ministar branitelja Predrag Matić. Matić se nije mogao načuditi da koprivničke udruge ne žele ovakvo rješenje, da žele da se natječaj poništi, pa ako su, mogli čekati tolike godine da se Grad sjeti i podigne spomenik najzaslužnijima da mogu čekati i još koju godinu-poručili su prije svega stradalnici Domovinskoga rata. Međutim, kad je došlo do glasovanja među članovima Gradskog vijeća rezultat je bio nula-nula, odnosno devet vijećnika je podržalo ovaj prijedlog, a devet ga je odbacilo, što znači da Grad Koprivnica već sutra može početi s izgradnjom spomenika poginulim i inim hrvatskim braniteljima koji oni – ne žele. Nevjerojatno je da u ovom gradu, gdje od početka devedesetih pa do danas vlada SDP ne žele poslušati “glas hrvatskih branitelja”, već će, ako uopće do toga i dođe, spomenik podići “sami sebi”, jer branitelji su poručili da oni s time nemaju ništa, a osim toga su se zapitali: čemu i zašto spomenik samo radi spomenika?

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Ministar branitelja koji je brzo napustio ovaj sastanak (?) trebao bi biti na strani hrvatskih branitelja, te se založiti za poništenje natječaja, jer ako se on i podigne u vrijeme njegova mandata na otkrivanje će možebitno doći on i oni koji su za njega glasali, a od branitelja i njihovih obitelji prema svemu sudeći – nitko. Autor ovog umjetničkog djela, što je još više razbjesnilo branitelje, osmislio je ovaj rad tako da on nema ni jednog hrvatskog obilježja (sic!), a po tom zvonu, objasnio je, moći će “šarati” prije svega djeca, jednom riječju ispalo je kao da je to spomenik – spomeniku, ništa važno i ništa korisno (bez obzira što je “struka” to ocijenila kao “vrhunsko” djelo!). Koprivnički branitelji nisu i ne će odustati od ideje da podrže ovaj projekt ( imaju potporu i svih ostalih političkih stranaka u gradu, osim SDP-a), tako da ćemo na kraju vidjeti “kom opanci, a kom obojci”.

Inače, još prije nekoliko godina koprivnička SDP-ovska vlast željela je i već napravila idejno rješenje za spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na gradskom groblju, ali također na pritisak branitelja od toga su odustali. Sada, kao da onima koji su najzaslužniji za stvaranje države, namjerno žele “podvaliti” nešto s čim se oni ne slažu, ili za što oni ne žele niti čuti. Korkuta će očito to zvono prije ipak postaviti u “svom dvorištu” nego u središtu Koprivnice, ali s obzirom da ga financira Grad nije nemoguće da ugleda svjetlost dana i tamo gdje nije dobro došlo!

Autor: Mladen Pavković
Foto: Koprivnica.net