Dieudonne_quenelle2

Francuski stand-up komičar, glumac i politički aktivist Dieudonne lansirao je „quenelle“ pozdrav, koji je ubrzo postao popularan među mladim Francuzima na društvenim mrežama. Socijalistički ministri i nevladine organizacije optužuju ga za antisemitizam i rasizam, ali javnosti je dosta političke korektnosti.

„Quenelle“ pozdrav izvodi se tako da se lijevu ruku ispruži prema dolje, dok se desnom rukom dotiče lijevo rame (ili obrnuto, vidi sliku). Sama riječ quenelle označava francusko jelo od školjaka, a dolazi od njemačke riječi Knedl.

Pozdrav je izmislio francuski komičar afričkog podrijetla Dieudonne M’bala M’bala, poznat po svojim popularnim stand-up nastupima diljem Francuske u kojima ismijava globalizam, visoku politiku, Izrael, mit o holokaustu, itd. Dieudonne je 1990-ih bio aktivan na francuskoj radikalnoj ljevici i u antirasističkim kampanjama, ali se sredinom 2000-ih zamjerio establishmentu zbog kritike Izraela i židovskog utjecaja u svijetu. Cenzuriran je u svim medijima u zemlji, što je za ishod imalo samo činjenicu da mu nastupe uživo posjećuju desetci tisuća mladih ljudi, dok su mu snimke nastupa i filmovi na YouTubeu među najgledanijima. Komičar je nekoliko puta sudjelovao i na francuskim lokalnim i euro-parlamentarnim izborima, no bez većeg uspjeha.

Anelka_quenelle

Udruge za manjinska prava i socijalistička vlada protiv komičara

Francuske nevladine organizacije za manjinska prava LICRA i CRIF novi pozdrav smatraju antisemitskim, neonacističkim i rasističkim zbog toga što u njemu vide obrnuti rimski pozdrav. Dieudonne odbija takve kvalifikacije i kaže da pozdrav zapravo predstavlja samo prosvjed protiv establishmenta i katastrofalne situacije u francuskom društvu. Dapače, slavni komičar najavio je i tužbe protiv svih medija i osoba koji nastave njegov „izum“ karakterizirati kao neonacistički. Podsjećamo, Dieudonne je dijete Francuskinje i crnca iz Kameruna, a u svojoj je karijeri surađivao i sa Židovima i francuskim ljevičarima.

Ipak, ministar unutarnjih poslova u socijalističkoj vladi Manuel Valls izjavio je kako se razmišlja na koji bi način država mogla zabraniti sve javne nastupe kontroverznom komičaru. Dieudonnea je osudio i aktualni socijalistički premijer Jean-Marc Ayrault, kao i bivši premijer i ministar Alain Juppe. No, istodobno, Dieudonne i njegov pozdrav dobivaju potporu svih sfera francuskog društva: od imigranata do nacionalista. Nogometaš Nicolas Anelka na utakmici s West Hamom 28. prosinca 2013. nakon zabijenog gola javno je izveo „quenelle“ pozdrav kako bi podržao svojeg prijatelja Dieudonnea. Nekoliko dana kasnije i Jean-Marie Le Pen, bivši predsjednik desne euroskeptične stranke Front National, slikao se za društvene mreže uz kontroverzni pozdrav.

Le_Pen_quenelle1

„Quenelle revolucija“?

Fenomen „quenelle“ već je treći slučaj iskazivanja javnog nezadovoljstva socijalističkom vladom u Francuskoj. Nakon masovnih prosvjeda protiv legalizacije homoseksualnih brakova tijekom proljeća i prosvjeda u pokrajini Bretanji protiv visokih poreza u listopadu, ovo je već treći udarac popularnosti socijalističke vlade i predsjednika Hollandea. Više političkih anketa u Francuskoj predviđaju da bi na idućim izborima Socijalistička stranka mogla pasti na treće mjesto s manje od 20% glasova, dok bi euroskeptični Nacionalni front dospio na drugo mjesto. Je li „quenelle“ zapravo pozdrav socijalističkim vlastodršcima na odlasku?

Autor: Leo Marić