ured predsjednice kolinda grabar kitarović viskoka ulica pantovčak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pokrenula je postupak određivanja sjedišta svoga ureda te se u tu svrhu osniva povjerenstvo koje će utvrditi uvjete, odnosno smještajne potrebe ureda, polazeći od sigurnosnih, tehničkih, protokolarnih i prostornih standarda, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice.

“Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o pokretanju postupka za određivanje sjedišta Ureda predsjednice Republike Hrvatske. Odlukom se pokreće postupak određivanja sjedišta Ureda Predsjednice, s obzirom na činjenicu kako je postojeći smještaj Ureda posljedica izvanrednih ratnih okolnosti”, stoji u priopćenju.

Podsjeća se da je prvo sjedište Ureda predsjednika bilo u Banskim dvorima, te da je nakon njihovog raketiranja, 7. listopada 1991. godine, Ured predsjednika privremeno premješten na sigurniju lokaciju na Pantovčaku.

“Sukladno tome, nameće se potreba da se u postupku predviđenom Odlukom konačno utvrdi trajno sjedište Ureda. Slijedom navedenog osniva se Povjerenstvo koje će utvrditi uvjete, odnosno smještajne potrebe Ureda, a polazeći od sigurnosnih, tehničkih, protokolarnih i prostornih standarda”, navodi se u propćenju.

Među opcijama su Visoka ulica ali i Pantovčak

Ističe se da će se posebno “voditi računa o troškovima postojeće lokacije, te troškovima preseljenja i prenamjene drugih raspoloživih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske. U tom smislu, uz ostale objekte, razmotrit će se i nekretnine u Visokoj ulici, kao i opcija smanjenja postojećeg kompleksa Pantovčak”.

Nakon što Povjerenstvo završi s radom i izradi stručni nalaz o smještajnim potrebama Ureda te utvrdi koje nekretnine i u kojem opsegu udovoljavaju uvjetima utvrđenim stručnim nalazom, Grabar-Kitarović će u suradnji s Vladom i Saborom donijeti Odluku o sjedištu Ureda, a do tada će se sjedištem Ureda smatrati Pantovčak 241.

Povjerenstvo će brojati 11 članova i to četiri iz Ureda predsjednice te sedam vanjskih članova.

Iz Ureda predsjednice u povjerenstvu će biti predstojnik Ureda Domagoj Juričić koji će i predsjedati Povjerenstvom, te glavna tajnica Ureda Mirjam Katulić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević i šefica protokola Natalija Hmelina.

Vanjski članovi Povjerenstva bit će po jedan predstavnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), Sigurnosno-obavještajne agencije, Glavnog stožera Oružanih snaga, Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, Hrvatske komore inženjera građevinarstva i Hrvatske komore arhitekata.

Prema odluci, Grabar-Kitarović će u roku od osam dana od donošenja odluke o sjedištu Ureda, DUUDI-ju podnijeti zahtjev za davanjem na korištenje nekretnine ako bude određeno novo sjedište ili će, ako sjedište Ureda ostaje na Pantovčaku, podnijeti zahtjev za izdvajanjem dijela ili dijelova Pantovčaka za druge javne svrhe odnosno potrebe ili namjene. (Hina)