komadina hajdaš dončić

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV još uvijek aktualni ministar u tehničkoj Vladi i član predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavio je kako će se on osobno kandidirati za potpredsjednika SDP-a, a da za predsjednika SDP-a podržava Milanovića.

‘Pokušat ću se kandidirati za potpredsjednika SDP-a. Imam na to pravo zbog svog dobrog izbornog rezultata. Želim to biti, a hoću li biti izabran, vidjet ćemo’, rekao je Hajdaš Dončić u Vetu i objasnio zašto podržava Milanovića, a ne Komadinu:

‘Milanovićevi pogledi su sličniji mojima. Ja ideološki gledam. Komadina je dobar čovjek, ali ne osjećam neki iskorak kod njega. Smatram da u slučaju da Komadina pobjedi SDP-u prijeti laburistički scenarij kao u Velikoj Britaniji. Pad rejtinga. Preveliko skretanje u lijevo bi smanjilo bi naš utjecaj na hrvatskoj političkoj sceni. Komadina vraća stranku prema marksističkoj ideologiji’, rekao je Hajdaš Dončić.

Uspoređujući Komadinu i Milanovića kao kandidate za predsjednika SDP-a s kandidatima Demokrata napravio je zanimljivu usporedbu.

‘Zoran Milanović​ je u toj usporedbi sličniji Hillary Clinton​, a Zlatko Komadina​ Bernie Sandersu’, rekao je Hajdaš.

U slučaju Milanovićeve pobjede u SDP-u po njemu ima mjesta i za Komadinu, ali i za Bernardića i Rajka Ostojića, dvojicu najistaknutijih SDP-ovaca koji podržavaju Komadinu.

‘Komadina i Bernardić i Ostojić su potrebni SDP-u, kao članovi predsjedništva, pa u budućnosti i kao ministri u Vladi. Ne treba raditi razdore, možemo se razlikovati u mišljenju, ali svi su oni potrebni jer su progresivna hrvatska ljevica’, rekao je Hajdaš koji za razliku od Komadine za Josipovića i Linića ne vidi mjesta u SDP-u.

‘Svojim ponašanjem su pokazali da nema mjesta i da izađu iz SDP-a. Ako ulažeš u nekoga, u kampanju i dao si energiju i trud u predsjedničkim izbora, očekuje se bez obzira na gubitak da pomogneš na parlamentarnim izborima. To Josipović nije učinio, izabrao je sam svoj put. Linić je sam rekao da se ne želi baviti politikom. Za mene su oni gotova priča. Slučaj Kolarić ne poznajem, ali to je pitanje za Gradsku organizaciju. Bernardić može odlučiti o njezinom povratku’, rekao je Hajdaš Dončić.

Tvrdi kako ne razmišlja o tome hoće li se on jednom kandidirati za predsjednika SDP-a.

‘Ne razmišljam o tom hoću li biti predsjednik SDP-a, ali kad Milanović ode tada ću razmisliti. Stekao sam s njim prijateljski odnos, koji mi je važniji od politike. Ne trebam ništa ispod stola da bi došao do nečega. Potreban je dignitet i poštovanje. Milanović je državnik i priča je za mene završena’, rekao je Hajdaš Dončić.

Komentirajući situaciju oko izbora Vlade Hajdaš je rekao kako smatra da Orešković nema iza sebe jaku stranku i teško će sve funkcionirati s njim kao premijerom, procjenjuje. No, smatra da će unatoč tome ova Vlada izdržati sve četiri godine.

‘Ne može osoba bez ikakvog političkog legimiteta voditi Vladu s različitim političkim strankama. To ne postoji, to može postojati dva do tri mjeseca ako je to tehnička vlada. Taj model je eksperiment Hrvatske. Ali, iznenadit ću vas, izdržat će oni cijeli mandat. Kad ova ekipa zasjedne u Saboru teško će se dići iz saborskih stolica. Dogovorit će se oni. Neki iz Mosta tamo jesu u neželjenom braku, ali neželjeni brak opstaje’, rekao je Hajdaš Dončić.

Komentirajući krizu socijaldemokracije u Europi, Hajdaš je na kraju emisije Veto rekao kako bi po njemu Angela Merkel u Hrvatskoj bila član SDP-a, a ne HDZ-a.

‘Angela Merkel bi u Hrvatskoj bila u SDP-u. Otvorenost, zaštita manjina, konzmopolitizam, pa ona je čista SDP-ovka u Hrvatskoj. Ali ona je lijevo liberalna nego manje desni centar pa ima problema u CSU-u. Da je ona na čelu HDZ-a što se nikad neće dogoditi, SDP nikad ne bi imao problema koaliranja s HDZ-om’, rekao je Hajdaš Dončić.

Izvor: Sloboda.hr/tportal/Jabuka TV