kolinda istra barban

Danas slavimo zajedništvo potrebno da prevladamo naše probleme, poručila je u nedjelju predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na ovogodišnjoj 40. tradicionalnoj Trci na prstenac u istarskom Barbanu, na kojoj je pobijedio Nandi Radola iz mjesta Hrboki.

Predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako je ova manifestacija donijela veliki ugled ovoj istarskoj općini i ucrtala je na kartu mjesta s prepoznatljivim manifestacijama, rekavši kako je “veliki gušt biti danas u Barbanu gdje se slavi zajedništvo”.

“Povezali smo cijelu domovinu u zajedništvu”

“Danas slavimo zajedništvo. Tu su i Sinjani, povezali smo Barban i Sinj, ali i cijelu našu domovinu u tom zajedništvu koje nam je potrebno kako bismo prevladali probleme s kojima se danas suočavamo”, poručila je. Dodala je kako i Trka na prstenac svjedoči o važnosti zajedništva, o njegovanju tradicije, kao vrijedan podsjetnik i simboličan izraz zavičajne i domoljubne Barbanštine te cijele Istre.

Grabar Kitarović kazala je kako je zadnjih godina ta viteška igra izašla iz istarskih okvira te postala nacionalni povijesni kulturni i turistički brend, čemu je pridonijelo prijateljstvo i suradnja između općine Barban i grada Sinja, čime se “znakovito izražava jedinstvo našeg kulturnog prostora”.

“Istra je svojom tradicijom i baštinom osobit biser u mozaiku raznolikosti naše kulture” – zaključila je predsjednica Grabar Kitarović.

Slavio Nandi Radola

Slavodobitnik Trke na prstenac Nandi Radola je u tri trke osvojio ukupno šest i pol bodova s dvije pogođene sride, osvojivši brojne nagrade i ček u iznosu od 30 tisuća kuna.

Izrazio je zadovoljstvo pobjedom, istaknuvši kako se za nju pripremao više od mjesec dana. “Još nisam svjestan uspjeha, ali svakako ga želim dobro proslaviti”, poručio je Radola. (Hina)