Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović branitelji savska 66 šator ante deur glogoški

Kolinda Grabar-Kitarović na svoj prvi radni dan povukla je znakoviti potez. Posjetila je branitelje u Savskoj 66 i pozvala ih u Ured predsjednice.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u četvrtak branitelje i invalide Domovinskog rata koji četiri mjeseca prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici, da idući tjedan dođu na razgovor u njen Ured, a u njihovo ime taj je poziv prihvatio predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata, Đuro Glogoški.

“Obećala sam da ću biti među vama i svoje obećanje održavam. Došla sam vam reći da ću tijekom svoga mandata brinuti o svim braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata, o svim obiteljima stradalih i svih invalida Domovinskog rata, civilnim žrtvama i da ću se aktivno zalagati da se riješe sva pitanja koja vas muče, i da o tome otvorimo dijalog. Stoga vas pozivam da sljedećeg tjedna dođete kod mene u Ured predsjednice, da sjednemo i započnemo taj dijalog”, rekla je Grabar-Kitarović okupljenima u braniteljskom šatoru, gdje je stigla u 17 sati. Predsjednica je, kako je i obećala, prosvjednike posjetila prvoga dana svoga mandata.

Ante Deur novi savjetnik za branitelje

Potvrdila je i da je Antu Deura, predsjednika Zbora gardijskih brigada, imenovala svojim savjetnikom za branitelje, naglasivši kako će Deur “nastaviti aktivno raditi na tim poslovima”, a to su okupljeni branitelji u prosvjedom šatoru popratili burnim pljeskom.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju također je naglasila kako su Domovinski rat i branitelji u temeljima hrvatske države.

“Kao što sam govorila i u kampanji, Domovinski rat i branitelji su u temeljima države Hrvatske i tako će to i ostati. Za to ćemo se pobrinuti”, dodala je.

Predsjednik Udruge 100-posto HRVI, Đuro Glogoški, zahvalio je hrvatskoj predsjednici na ispunjenom obećanju, u ime svih branitelja, dragovoljaca, invalida Domovinskog rata te svih stradalnika i članova njihovih obitelji, te je prihvatio poziv na razgovor u Uredu predsjednice.

“Nadam se da ćemo jednom zajedničkom suradnjom doći do cilja, i hvala vam na pozivu kojem ćemo se odazvati”, naglasio je.

Kada nas pozovete, doći ćemo na razgovor u cilju rješavanja problema, dodao je Glogoški podsjetivši da prosvjed hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida ispred Ministarstva branitelja u Savskoj traje već 123 dana.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović branitelji savska 66 šator ante deur glogoški

Pokušaj pronalaska rješenja

“Nažalost, cijelo vrijeme pokušavamo naći rješenja, ali izgleda da nemamo sugovornika i partnera da bismo ga pronašli”, dodao je.

Naveo je i da su prosvjednici nekoliko puta pokušavali kod predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke ishoditi sazivanje izvanredne sjednice Sabora, ali ih je on odbio, te da na razumijevanje nisu naišli ni kod nekih klubova zastupnika..

“Idući tjedan pokušat ćemo prikupiti jednu trećinu potpisa svih saborskih zastupnika kako bi se na dnevni red Sabora uvrstila točka koja bi se bavila problemima hrvatskih branitelja i odnosa institucija prema Domovinskom ratu”, izvijestio je.

Dodao je i da je spremnost na suradnju u pronalaženju odgovarajućeg rješenja kako bi se ispunili njihovi zahtjevi ponudio i kardinal Josip Bozanić.

Mislim da ti zahtjevi nisu veliki, rekao je Glogoški istaknuvši da smjenu ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika ministra Bojana Glavaševića traže jer “nisu ispunili što su trebali, a to je da rade za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i zaštite dignitet Domovinskog rata”.

“Smatramo opravdanim, uz dužno poštovanje prema svima, da oni koji su stvarali i koji su temelj hrvatske domovine, uz Domovinski rat, imaju mjesto u ustavnom zakonu”, dodao je Glogoški uz buran pljesak.

Predsjednica Udruga udovica Domovinskog rata Neda Balog izrazila je zadovoljstvo dolaskom predsjednice Republike izrazivši nadu da će “zajedno aktivno djelovati, posebno zbog djece koja su u Domovinskome ratu ostala bez oba roditelja.

Grabar-Kitarović na dar je dobila cvijeće te rokovnik s predsjedničkim grbom.

Policija je uhitila muškarca koji je pred braniteljskim šatorom prosvjedovao protiv nezaposlenosti. Muškarac je u jednoj ruci držao bijele gaće, a u drugoj poruku “Ja imam PTSP od nerada” te “Posao ili kalašnjikov” i “Karamarko, odi doma”. Branitelji su burno reagirali na njegov prosvjed. Dobacivali su mu da je Milanovićev plaćenik, prenosi HRT.