kolinda grabar kitarović bleiburg srbija

Voditelj i urednik Bujice Velimir Bujanec osvrnuo se na telefonsko javljanje novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u njegovu emisiju koja je iznijela niz konkretnih mjera koje će učiniti kao predsjednica, a nove poteze najavio je i šef njenog izbornog stožera Miro Kovač.

Prema Bujancu, jedna od mjera koje je Grabar-Kitarović najavila je preseljenje Ureda predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu, pri čemu ističe dvije stvari.

“Prvo, učini li to, u svakom slučaju pokazat će da nije iznevjerila birače, a time će pokazati i simboličnu gestu. Drugo, morat će smanjiti broj savjetnika, jedan dio će i zbog toga morati otići, a imat će i novi tim pa je pretpostavka da će Ured politički drugačije izgledati”, smatra Bujanec.

Buduća predsjednica u više navrata prije i nakon izbora najavila je sazivanje tematske sjednice Vlade. U Bujici je rekla da je moguće da će premijer Milanović raditi opstrukcije po tom pitanju, ali da postoje mehanizmi kojima će ga prisiliti na suradnju.

“U emisiji sam je pitao očekuje li Milanovićeve opstrukcije, rekla je da neće odustati bez obzira na njegovo ponašanje. Druga stvar koju sam je pitao, a to niste mogli čuti drugdje, jest što će učiniti u povodu optužbi bivšeg ministra financija Slavka Linića da Milanović tajne službe koristi za prisluškivanje za obračun s političkim neistomišljenicima. Odgovorila je da je to čula u medijima, ali da će svakako provjeriti te optužbe”, kazao je Bujanec.

Voditelj Bujice dodao je kako je Kolinda Grabar-Kitarović posebno istaknula brigu prema Hrvatima u Vojvodini i “da njena podrška neće ostati samo na deklarativnoj razini kao u slučaju Ive Josipovića”. Bujanec vjeruje da će ispuniti najave izrečene u emisiji da će za Hrvate u Srbiji tražiti jednaka prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj.

“Za razliku od Zorana Milanovića koji je bio nepristojan i koji joj još nije čestitao, rekla je da je Ivo Josipović postupio korektno i zrelo i da su ljudi u Uredu predsjednika prilikom jučerašnjeg susreta na Pantovčaku na nju ostavili pristojan dojam”, nastavlja Bujanec.

U emisiji je gostovao Miro Kovač, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, koji je u dvije točke jasno najavio zaokret u odnosu na politiku bivšeg predsjednika.

“Miro Kovač je gostujući u emisiji najavio mogućnost da Kolinda Grabar-Kitarović bude pokroviteljica Bleiburške komemoracije koju je ukinuo Hrvatski sabor. Dodao je i da će posve sigurno posjetiti Veljka Marića, hrvatskog branitelja koji se nalazi u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Kad to već nije mogla kao predsjednička kandidatkinja, to će učiniti kao predsjednica”, zaključio je Velimir Bujanec.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr