Predsjednica Grabar Kitarović tihomir jakovina vlada ured predsjednice kumrovec tito

Predsjednica Grabar-Kitarović u zadnji trenutak otkazala je posjet Kumrovcu gdje je trebala razgledati izložbu poklona komunističkog diktatora, ratnog zločinca i masovnog ubojice Josipa Broza Tita iz Vile Zagorje, koje je na početku mandata darovala Muzeju Staro selo.

Na taj je način hrvatska predsjednica u zadnji tren izbjegla veliku blamažu, pošto se posjeta toj izložbi uoči Titovog rođendana ne može nikako drugačije protumačiti već kao odavanje počasti tom komunisitčkom krvniku odgovornom za smrt više od milijun ljudi, uglavnom Hrvata.

“Kako se radni posjet Predsjednice Republike Ličko-senjskoj županiji nepredviđeno produžio, Predsjednica je otkazala sve ostale aktivnosti do prvog zasjedanja Vijeća za domovinsku sigurnost, koje će se održati danas u 17.00 sati u vili Prekrižje”, stoji u priopćenju.

Podsjećamo, jedna od prvih odluka Grabar-Kitarović bila je o uklanjanju biste zločinca Josipa Broza Tita s Pantovčaka. To je, očekivano, još jednom potaknulo brojne komentare i ocjene o njegovoj ulozi u hrvatskoj povijesti. Istodobno su iz Kumrovca poručili kako oni znaju što bi učinili s bistom.

“Ugodno me iznenadila najava posjeta predsjednice Kumrovcu uoči rođendana Josipa Broza Tita”, kazao je Arsen Bauk u emisiji Hrvatskog radija “Poligraf”. “Ni Tuđman nije želio maknuti Titovu bistu s Pantovčaka, a o njemu je svojedobno imao i nekoliko pozitivnih komentara”, dodao je Bauk.

Gostujući u istoj emisiji kao i Bauk, Vladimir Šeks je kazao kako nije primjereno njegovoj ulozi komentirati najave predsjedničinih posjeta.

Glasnogovornik HDZ-ova saborskog Kluba i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković nije želio komentirati predsjedničin posjet Kumrovcu, poručivši kako ona sama tumači svoje poteze. “Uporno nas se pokušava dovesti u situaciju da komentiramo poteze predsjednice. Ona je ta koja će tumačiti svoje poteze i njezini suradnici”, rekao je novinarima koje je zanimalo kako komentira predsjedničin odlazak u Kumrovec.

“Za poteze predsjednice Republike obratite se predsjednici”, poručio je Jandroković.