predsjednica kolinda grabar kitarović ante gotovina mladen markač

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u intervjuu za današnji Večernji list najavila kako će u prvom savjetodavnom vijeću, Vijeću domovinske sigurnosti osim generala Krstičevića, komodora Tolića te Miroslava Tuđmana biti i dva hrvatska generala – Ante Gotovina i Mladen Markač.

“To će Vijeće biti važno za promjenu strategije nacionalne sigurnosti i za budući razvoj oružanih snaga RH. U vijeću će biti 10 do 15 najiskusnijih hrvatskih generala, obavještajnih i drugih stručnjaka”, rekla je Grabar Kitarović.

Iako je Gotovina dugo izbjegavao politiku, Grabar Kitarović kaže kako je htjela da se i on uključi u rad ovog vijeća te da su između ostalog, njih dvoje prijatelji dugi niz godina.

“Drago mi je da su on i general Markač pristali sudjelovati i da su prepoznali pozitivnu vrijednost moje namjere i zadaće tog Vijeća”, objasnila je.

Predsjednica je komentirala i najnoviji potencijalni sukob između nje i premijera – obilježavanje 20. obljetnice Oluje.

“Nadam se dogovoru. Predložila sam vojnu paradu u Zagrebu, no treba dostojno obilježiti i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i u Kninu. Držim da svake godine u Kninu treba podizati na taj dan tu posebnu hrvatsku zastavu. I odati poštovanje svim žrtvama. Vojni mimohod u Zagrebu možemo održati večer prije, 4. kolovoza, ili eventualno nakon proslave u Kninu, 5. kolovoza. Što se mene tiče, ovdje uopće nisu potrebni politički govori, jer to je dan kada trebaju slaviti one koji su sudjelovali i radili na obrani Domovine”, rekla je predsjednica.

Grabar Kitarović je naglasila i kako se braniteljima ne može zapovjediti, niti tražiti da se maknu te je izrazila nadu da će se što prije pronaći rješenje situacije koje će okončati prosvjed.

“Razumijem njihove zahtjeve. Kao što razumijem njihov dugogodišnji osjećaj gubitka poštovanja društva prema njima. Kao što sam svjesna i da 80 posto svih branitelja živi ispod ruba egzistencije. Nepravedno je odnositi se prema njima, dakle, kao prema privilegiranoj skupini. Svoj ured otvorila sam braniteljima i nadam se da će i ostale institucije ostvariti dijalog s njima kako bi se iznašlo rješenje”, zaključila je Grabar Kitarović.