kolinda123

Kolinda Grabar Kitarović rođena u Rijeci, diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završila je i Diplomatsku akademiju u Beču, a potom magistrirala iz područja međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Kao dobitnica Fulbrightove stipendije za prijedoktorski studij iz međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosne politike usavršavala se na Sveučilištu George Washington u Washingtonu. Isto tako, dobitnica je stipendije Lukšić za usavršavanje u području upravljanja u visokim strukturama vlasti na sveučilištu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama. Bila je i gost istraživač na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

Svoj profesionalni put započela je 1992. godine kao savjetnica pri Odjelu za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti i tehnologije, a potom je postala savjetnica u Ministarstvu vanjskih poslova.

Godine 1995. postaje načelnicom Odjela za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova.

Od 1997. do 2000. godine obnaša dužnost diplomatskog savjetnika, a potom i ministra savjetnika i zamjenika šefa misije u Veleposlanstvu RH u Kanadi.

U studenom 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru.

Od 2003. do 2005. godine ministrica europskih integracija

Od 2005. do 2008. ministrica vanjskih poslova i europskih integracija u Vladi Republike Hrvatske.

Od 2008. do 2011. godine bila je veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od srpnja 2011. do rujna 2014. godine obavljala je dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

11. siječnja 2015. u drugom krugu predsjedničkih izbora postaje prva predsjednica Republike Hrvatske, pobijedivši protukandidata Ivu Josipovića.

Prva je žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika, kao najviše rangirana žena u NATO-u.

Kolinda Grabar-Kitarović tečno govori engleski, španjolski te portugalski jezik, a služi se i francuskim, talijanskim i njemačkim jezikom.

Izvor/Foto: Narod.hr/Danas.hr