Kolinda Grabar Kitarovic dražice grobnik jelenje

Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu predvečer Dražice na Grobnišćini, odakle je rodom, te je tom prigodom rekla da je time željela ispuniti jedno od obećanja.

“Mi smo ovdi trdi na črnomu kamiku i napravit ćemo se ča smo rekli”, rekla je na grobničkoj čakavštini Grabar-Kitarović mnoštvu okupljenih mještana.

Pozvala je sve u Hrvatskoj da se ujedine – i svoje birače i birače Ive Josipovića, ističući da se samo na tako Hrvatska može izvući iz krize. “Ne smijemo se više dijeliti”, dodala je.

Jedno od prvih obećanja koje će ispuniti, rekla je, jest uputiti Ovršni zakon na ocjenu ustavnosti jer se, kako je navela, ne može dopustiti da 320.000 ljudi grca u dugovima. Najavila je da će odmah pokrenuti razgovore u zemlji i izvan nje o tome kako pomoći Hrvatskoj.

“Neću se brinuti o svom rejtingu, nego o rejtingu Hrvatske”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Ocijenila je da nas očekuje mnogo posla te da se stvari ne mogu promijeniti preko noći, ali, istaknula je, ona je puna vjere da će se preokrenuti stanje u zemlji, da će se izići iz siromaštva i ići prema vrhu Europe.

“Hrvatska mora biti bogata unatoč mnogima koji to ne žele”, rekla je.

???????????????????????????????????????????

Prije njezina govora pozdravili su je predsjednik HDZ-a u općini Jelenje, kojoj pripadaju Dražice, Fedor Dorčić te načelnik općine Ervin Radetić.

Na zamolbu da komentira tvrdnje kako njezin izbor nije u skladu s Ustavom zbog nezadovoljenog uvjeta o natpolovičnoj većini glasova – Grabar-Kitarović je rekla da s tim u vezi uopće nema komentara jer je narod izabrao predsjednicu.

Na novinarsko pitanje na koji način može tražiti prijevremene izbore, odgovorila je kako to ovisi o Vladi.

“Nadam se da će se i predsjednik i članovi uozbiljiti te početi ozbiljno raditi i čestitati izbornoj pobjednici te da ćemo početi surađivati prije svega”, istaknula je. “Osoba sam koja se ne želi sukobljavati a priori, želim svakome dati priliku i šansu iako je ovo daleko najgora vlada u hrvatskoj povijesti”, rekla je.

“Idemo sazvati sjednicu Vlade i vidjeti koji im je plan i program, a ako ne, onda onda ću pokrenuti svoje druge ovlasti i vidjeti kako pokrenuti ta pitanja jer ja odgovaram ne Vladi, nego građanima ove zemlje”, istaknula je.

Na pitanje hoće li obaviti konzultacije s drugim strankama u Saboru ako Vlada ignorira njezin poziv za sazivanje sjednice, kako je najavila u intervjuu za N1, Grabar-Kitarović je odgovorila da će s konzultacijama, “onima pravima, krenuti nakon inauguracije, a s neformalnima nakon službene objave rezultata”.

Također je rekla kako nije dogovorila tim savjetnika. “Kad krene službena objava rezultata, krećem u razgovore s ljudima. Sve što ste pročitali o tome u novinama su čiste spekulacije”, rekla je Grabar-Kitarović.