robots7

Mobilni roboti i ‘pametna’ računala zamijenit će i do pola američke radne snage u sljedećih 10 do 20 godina, pokazuje studija Sveučilišta Oxford u Velikoj Britaniji.

Više od 700 zanimanja u opasnosti je od računalne automatizacije.

‘Ovi prijelazi događali su se i prije’, rekao je za Bloomberg Carl Benedikt Frey, koautor studije. ‘Ono što je drugačije jest to da se tehnološka promjena događa brže, a to može utjecati na veću raznolikost radnih mjesta.’

Informacijsko-tehnološka revolucija već je ostavila dubok trag na tržištu rada diljem svijeta. Roboti i računala preuzimaju primat u poslovima koje obilježavaju rutinske obveze lako razumljive za njihove elektroničke mozgove.

No ni najmoćnija računala dosad nisu mogla preko jedne velike barijere, odnosno radila su samo ono za što su bila programirana. Zahvaljujući tome, mnogi poslovi su ostali ekskluzivno pravo ljudi – donedavno.

postotak-automatizacije-prijevod

Oxfordski znanstvenici uvjereni su kako će ubrzano širiti doseg umjetne radne snage zahvaljujući napretku strojnog učenja, jedne od grana umjetne inteligencije koja radi na tome da i roboti, kao i ljudi, uče na osnovi svog iskustva.

Najugroženije zanimanje prema britanskoj studiji je kreditni referent. Već postoje programi koji raspoznaju sigurnog od nesigurnog dužnika, a uz to neprestano obnavljaju svoje razumijevanje o tome tko je kreditno sposoban.

Radnici u maloprodaji i fast foodu također su u velikoj opasnosti da će ih zamijeniti automatizirani sustavi. Mnoge trgovine i restorani već imaju uslugu naručivanja i plaćanja putem mobilnih uređaja, što smanjuje potrebu za blagajnicima, konobarima i prodavačima.

Autor: F.Č./tportal
Foto: /tportal