josipović čačić koalicija

Predsjednici stranaka Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Ivo Josipović i Narodna stranka – Reformisti Radimir Čačić potpisali su u utorak koalicijski sporazum za predstojeće parlamentarne izbore, a svoju su koaliciju nazvali “Uspješna Hrvatska”, iako je u javnosti ova koalicija vrlo brzo dobila kodni naziv “Luzer koalicija”.

Koalicija bez vođe

Na samom početku svečanosti potpisivanja nova je koalicija okupljenima u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt predstavljena kao “koalicija bez vođe”.

Josipović i Čačić kazali su kako se nadaju da će u koaliciju privući još neke stranke lijevog centra, prije svega regionalne stranke. “Iz našeg je programa vidljivo koje su to stranke, s njima se razgovara i čekamo odluku njihovih tijela”, rekao je Josipović.

Dvije stranke u novoj koaliciji vide i neke umirovljeničke stranke, a na pitanje može li se očekivati suradnja s bivšim SDP-ovim ministrom financija Slavkom Linićem i bivšom premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor, Čačić je odgovorio kako su otvoreni za suradnju s uglednim pojedincima, čije znanje i sposobnost mogu pomoći oporavku Hrvatske.

Novinare je zanimalo postoji li mogućnost suradnje sa strankom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, o čemu se nagađalo prošlog ljeta, nakon što se Bandić pojavio na neformalnom druženju reformista na Jarunu. Čačić je odgovorio da su reformisti od prvoga dana bili zainteresirani za suradnju sa strankama koje na izbore neće ići u dva velika bloka, ali kako danas s Bandićem nemaju “nikakve političke ni druge kontakte”.

Izvor: Sloboda.hr/Hina