ranko ostojić ivan krmpotić

Kćeri Ivana Krmpotića, svjedoka optužbe na suđenju pripadnicima komunističkih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču uputile su u ponedjeljak otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću u kojem ističu da su “šokirane” njegovom prošlotjednom konferencijom za novinare na kojoj je kazao da nije primio nikakve informacije i obavijesti o Krmpotićevu ugrožavanju.

‘Nije točno da ste željeli zaštiti Ivana Krmpotića’

“Nije točno da ste željeli, kako tvrdite, pružiti zaštitu našem ocu Ivanu Krmpotiću. Dva puta smo Vas zvali, potom dva puta tražili od krim inspektorice da kontaktira nadređenog i ona nam je dva puta potvrdila kako naš otac ne može dobiti zaštitu zbog prijetnji koje su mu upućene, kao i činjenice da je provaljeno u zgradu u kojoj živi. Netočno je također da Vas moj otac nikada do sada nije kontaktirao, iako Vaša korespodencija, doduše jednosmjerna, traje od 2013. godine. Kako je moj otac trenutno na sigurnom, u Njemačkoj, uspjeli smo pronaći svega nekoliko dopisa koje Vam je uputio, a na koje nikada niste našli shodno za odgovoriti”, stoji u elektronskom pismu koje potpisuju Gabrijela Krmpotić Kos i Helena Krmpotić, a u čijem su privitku i fotografije dopisa na koje se pozivaju.

Navode i da je netočno da su odbili dati prijeteću poruku s koje, kako tvrde, nisu uzeti otisci prstiju niti je poslana na daljnju analizu.

‘Hrvatske vlasti upoznate su tko su svjedoci na suđenju Udbaškim egzekutorima u Muenchenu’

“Netočno je i da hrvatske vlasti, odnosno institucije nisu upoznate s činjenicom tko su svjedoci na suđenju Udbaškim egzekutorima u Muenchenu jer se pozivi svjedocima šalju putem institucija Republike Hrvatske, točnije nadležnih kaznenih sudova RH pa ih onda resorni ministar Orsat Miljenić, Vaš kolega i član Vlade RH prepušta na milost i nemilost institucijama da ih ‘odrade’ – kao primjerice, DORH-u da im se prijeti, Kaznenom sudu da ih se proganja, policiji da ih kojim slučajem ne štiti kada se dogode prijetnje i ugrožavanja”, navode u pismu.

Dodaju da je jedina stvar oko koje nisu bile sigurne je li laž ili istina tvrdnja da je MUP kontaktirao bavarsku policiju kako bi utvrdili je li Krmpotić svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču.

MUP do danas nije kontaktirao bavarsku policiju da potvrdi je li Krmpotić svjedok na suđenju u Muenchenu

“Potrudile smo se provjeriti i tu činjenicu – do dana današnjeg nitko iz Vašeg ministarstva niti hrvatske policije nije kontaktirao bavarsku policiju kako bi utvrdio bilo kakve činjenice. Ako imate problema stupiti u kontakt s Vašim kolegama u Njemačkoj, ili ne znate kako – slobodno nam se obratite, odmah ćemo Vas uputiti na osobe koje 10 i više godine rade na slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića, a s kojima smo svakodnevno u kontaktu i koje s nestrpljenjem očekuju Vaš poziv. Žalosna je činjenica kako se imate potrebu na takav način diskreditirati u javnosti, ne samo sebe kao ministra nego i nekoć uglednu instituciju – Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – koju je naš otac, Ivan Krmpotić (glavni inspektor u mirovini), utemeljio davne 1990.”, ističu u pismu.

Ostojić tvrdi da hrvatske vlasti ne znaju tko su svjedoci na suđenju Perkoviću i Mustaču

Ostojić je u četvrtak, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, kazao da ministar unutarnjih poslova nije osoba koja štiti svjedoke, kao i da je netočan podatak da je od Krmpotića dobio bilo kakve informacije i obavijesti o ugrožavanju. Dodao je da njemačke vlasti nemaju nikakve primjedbe na Ravnateljstvo policije i njihovo postupanje do sada. Ponovio je da hrvatske vlasti ne znaju tko su svjedoci na njemačkom suđenju te da “traženja preko međunarodne pravne pomoći o njihovoj zaštiti nije bilo”. (Hina)