slavko_linic21-580x386

Nekadašnji zastupnik u Gradskoj skupštini grada zagreba Tomislav Jelić tvrdi kako je, prodajom Croatia osiguranja Adris Grupi, hrvatski proračun oštećen za 3,5 milijarde kuna te sumnja kako su se prilikom pogodovanja udružili KPMG kao procijenitelji Croatia osiguranja, Uprava Croatia osiguranja, ministar financija Slavko Linić i Uprava Adris Grupe, zbog čega je podnesena i kaznena prijava protiv njih.

“U razdoblju privatizacije, kada vrijednost udjela obično raste u Croatia osiguranju je drastično padala tako da su Croatia osiguranje d.d. i Croatia osiguranje grupa u posljednjem kvartalu 2013. iskazale gubitak”, kazao je Jelić za portal narod.hr.

Tvrdi kako je Croatia osiguranje d.d. je u tom posljednjem kvartalu smanjila svoj kapital za 384,6 milijuna kn na način da su smanjili rezerve kapitala za 310,8 milijuna kn, što nije ništa drugo nego li gubitak. Jelić je istaknuo kako su smanjili dobit za 75.2 milijuna kn, pa time i porez na dobit za 18,8 milijuna kn.

Prema Jelićevim riječima isti scenarij, odnosno štimanje gubitka da budući vlasnici što jeftinije kupe, a da država ubere što manje poreza dogodio se i u INA-i, ali tada je ministar Linić poslao porezni nadzor, dok je poreznog nadzora poštedio Croatia osiguranje.

Zbog toga Jelić sumnja da je ministar Linić izravno sudjelovao, u kako kaže, štetnoj privatizaciji Croatia osiguranja.

Jelić je pojasnio kako su takva djela trenutne uprave Croatia osiguranja d.d. imala za cilj smanjiti vrijednost dionica kako bi Adris Grupa, za ponuđenih 110 mil eura u dokapitalizaciji, stekla što veći udio, pri čemu im je pomogla revizorska tvrtka KPMG prikazavši manju vrijednost.

“Na dan 30. srpnja 2013. Croatia osiguranje imala je ukupno 316.348 dionica, od čega je Adris grupa kupila 122.623 dionica po 970,45 eura po jednoj dionici što je ukupno 119 miljuna eura. Da je Adris grupa sve dionice plaća po istoj cijeni onoj za iznos kod kupnje, nakon dokapitalizacije ne bih mogla imati više od 54,92%. Preostalih 5,08% ili 21.846 dionica Linić je darovao Adris grupi i uzmemo li opet cijenu od 970,45 eura po dionici time izravno i nedvojbeno oštetio proračun RH za 21.200.450,00 eura”, istaknuo je Jelić.

U svezi s tim Jelić je, zajedno s ostalim stručnjacima koji se, prema njegovim riječima, bore za očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa, podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv KPMG-a, Uprava Croatia osiguranja i Adris grupe te premijera Zorana Milanovića i ministra Linića, iako kaže da od državnog odvjetništva ne očekuje ažurnost.

„Najviše očekujem od Europske komisije. Pisma smo uputili europskoj povjerenici za pravosuđe Vivian Reding, potpredsjedniku Europske komisije Jouqinu Alumniji i četvero europskih parlamentarca kako bismo ih upoznali s ovim marvelzacijama“, ispričao je Jelić narodu.hr svoja očekivanja u vezi ovih slučajeva ističući kako najveće zamjerke ima na HDZ kao glavnu oporbenu stranku.

“HDZ-ov zastupnik Tomislav Čuljak u studenom je ustvrdio da bi prodaja Croatia osiguranja za 121 milijun eura državni proračun oštetila za 3,4 milijarde kuna, te najavio da će proda li se tako, kazneno prijaviti sve koji budu sudjelovali u prodaji”, prisjetio se Jelić i dodao kako nakon toga nije bilo ni jedne reakcije te, s obzirom da je Croatia osiguranje prodano po navednim uvjetima, očekuje reakciju HDZ-a.

Ministar financija Slavko Linić i predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović potpisali su 6. ožujka 2014. u Ministarstvu financija ugovore kojim rovinjski Adris kupuje Croatia osiguranje. Time Adris od države kupuje 39,05 posto udjela u Croatia osiguranju, za što je ponudio 905 milijuna kuna, a obvezao se i na dokapitalizaciju od oko 840 milijuna kuna, nakon čega bi u Croatia osiguranju imao 60 posto vlasništva, dok bi državi bi ostao udio od 28 posto.

Autor: F.Č./narod.hr
Foto: narod.hr