1_305328

“Ovo je najmanje što možemo napravit za istinske heroje. Ovo ne bi bilo potrebno, niti bi bilo dio sportskih borilišta, da vlast više pažnje daje ovim ljudima od kojih su neki dali život za našu slobodu”, stav je navijača koji je morao maknuti zastavu, prenosi Dnevno.hr.

Policija je opet prekršila zakon. Stalni progon štovatelja postrojbe HOS kao i njihovih oznaka, grba i zastave, protuzakonit je jer je riječ o udruzi koja je svoje znakovlje uredno registrirala. Dakle, u momentu osnivanja udruge, država nije imala ništa protiv šahovnice s prvim bijelim poljem niti naziva “Za dom spremni”. Unatoč tome, svi oni koji nose majice, zastave, grbove ili na bilo koji drugi način ističu HOS oznake, završavaju privedeni u policijske postaje. Gotovo na isti način završio je prijatelj HOS-a, navijač i domoljub, Miroslav Krstulović:

“Dogodilo se prije nekoliko dana na utakmici Split – Zadar. Kao i prethodnih utakmica, na tribini sam razvio barjak HOS-a. Odmah su nastali problemi. Prilazi mi zaštitar i govori da maknem zasatavu. Ja odbijam i tražim da to ponovi u kameru, međutim on odbija i prijeti da će mi kameru nabiti u usta. Na to kažem neka proba i počnem snimati (postoji kratak snimak na mom profilu). Nakon zaštitara dolazi policajac i traži osobnu te počinje stara priča o zabrani HOS-ove zastave. Trojica me okružuju kao najvećeg kriminalca, dok se ovaj prvi maknuo i razgovara s nekim preko motorole. Poslije nekog vremena, prvi policajac se vraća i govori da ima “ponudu”: Ili spremi zastavu ili ideš s nama ujutro pred suca. Znam da je zastava legalna, ali mi se nije prolazila ta tortura i borba protiv sistema jer svi poznajemo hrvatske sudove. Prihvatio sam “ponudu” i spremio zastavu”, podijelio je Krstulović svoju priču putem društvene mreže.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

“HOS-ova zastava se vijala u onim dijelovima države gdje je bilo najteže u vrijeme rata, a sad trpi najveće uvrede države koju je branila”, s pravom je zaključio Krstulović i podsjetio na badnjačke derneke u Borovom selu gdje su šajkače i srpske zastave glavni dekor.

Rizik koji je preuzeo isticanjem “zabranjene” zastave, objasnio je ovako:

“Ovo je najmanje što možemo napravit za istinske heroje. Ovo nebi bilo potrebno niti bi bilo dio sportskih borilišta da vlast više pažnje daje ovim ljudima od kojih su neki dali život za našu slobodu”.

Zahvalnost koju ovaj domoljub osjeća, izgleda, ne osjeća i vlast koja je ovim micanjem zastave nastavila niz nezakonitih radnji zbog kojih se članovi Udruge HOS-a osjećaju sve lošije. Sjetimo se samo priče Ivice Bolibruha, bivšeg pripadnika 4. bojne, 113. brigade koji je svjedočio maltretiranju maloljetne djevojke u Čavoglavama samo zato jer je bila zaogrnuta zastavom HOS-a:

“Vidio sam tri vrlo mlade djevojke, ne bih rekao da imaju više od 16 godina, od kojih je jedna bila zaogrnuta zastavom HOS-a. Tada je toj djevojci pristupilo nekoliko policajaca i inspektor, pa su je odveli u šator na ispitivanje. Njezine prijateljice su se razbježale jer nisu znale što se događa. Mada smo mi svjedoci koji smo sve to gledali uvjeravali dotične policajce da je to službena zastava HOS-a koja je registrirana i zakonski odobrena, te da je natpis “Za dom spremni” od strane kninskog suda još 2012. okarakteriziran kao “neustaški”, djevojku su dva sata držali u tom šatoru. Ja sam uporno čekao da ta cura izađe kako bi je upoznao s podatcima o legalnom znakovlju koje je imala i o činjenici da su zapravo policajci prekršili zakon. Međutim, kada sam pitao policajce gdje je djevojka, rekli su mi da je privedena u PP Knin na daljnju obradu. Nisam dalje inzistirao jer sam vidio da su spremni upotrijebiti silu, iako hodam tako da me žena pridržava”, ispričao je tada za portal Dnevno.hr invalid Domovinskoga rata, Bolibruh.

Izvor/Foto: Dnevno.hr