tomislav karamarko hdz

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak u Opatiji da je ta stranka pred drugim velikim povijesnim zadatkom vraćanja ponosa Hrvatskoj, a kritizirajući Vladu ustvrdio je da su saveznici pod pritiskom Srbije otkazali dolazak na vojni mimohod jer naša diplomacija nije bila kadra te aktivnosti pripremiti.

Vladajući su inzistirali na vojnoj paradi u Zagrebu i to bi bilo dobro da je motiv bila opća dobrobit, ali im je “motiv bio neutralizirati Knin, taj spoj naroda, branitelja, Franje Tuđmana i oduševljenja”, rekao je Karamarko na klauzuri stranke za 8. izbornu jedinicu, održanoj pod nazivom “Živimo Hrvatsku!”.

“Nisu u paradu uspjeli dobiti nikoga od saveznika, otkazali su pod pritiskom Srbije, očito je da diplomacija nije bila kadra te aktivnosti pripremiti”, rekao je Karamarko.

Haški sud je demontirao priču o zločinačkom pothvatu, jasno je da je na Hrvatsku izvršena agresija koordinirana iz Srbije i sa Srbijom, u cilju stvaranja velike Srbije, rekao je. Veselimo se 5. kolovozu jer je tada osobođena Hrvatska, slomljena je kralježnica ideje o velikoj Srbiji i to je trebalo objašnjavati našim saveznicima, poručio je.

Hrvatska želi najbolje odnose sa Srbijom, ali ona se, kazao je, mora suočiti s činjenicama iz povijesti i biti svjesna da se odnosi sa susjedima ne mogu voditi na bazi mitova. Peti kolovoza jest tužan dan, ali za sve one koji su sanjali veliku Srbiju, poručio je.

“Pozivamo Vladu da bude s nama u Kninu, a oni neka obave svoj posao i objasne saveznicima zašto slavimo taj dan, kao i onima u Srbiji”, rekao je Karamrko.

“Situacija u Hrvatskoj je dramatična”

Govoreći o stanju u zemlji, Karamarko je rekao da je situacija u Hrvatskoj sada dramatična, a premijeru Zoranu Milanoviću je poručio da “mora služiti, a ne ovako loše vladati svojim narodom”.

Mladi odlaze, uz sadašnji pad stanovništva 2050. Hrvatska će imati 3,2 milijuna stanovnika; u zadnje 3,5 godine ukinuto je oko 200.000 radnih mjesta, svaki četvrti blokirani je zaposlen i s njih 330.000 u dužničkom ropstvu nalaze se i njihove obitelji, oko milijun ljudi, rekao je Karamarko.

“Vlada ne radi apsolutno ništa da bi riješila tu situaciju, rezultat njihova rada je zaduženje od dodatnih 100 milijarda kuna”, a ukupno je zaduženje svih prethodnih vlada bilo 212 milijarda. U tri godine nije učinjena ni jedna reforma, vlast se bavila kadriranjem i sinekurama, uništila poduzetnike nizom pogrešnih poreznih mjera a Porezna uprava postala je dio represivnog aparata umjesto da bude servis građana.

“Ušli smo u eru političkih obračuna preko pravosuđa i porezne uprave”, ocijenio je.

“Hrvatska mora bolje iskoristiti svoj strateški položaj, proizvoditi više hrane, koje se sada oko 70 posto uvozi. Kada HDZ preuzme odgovornost, bit će potrebno razgovarati s ljudima iz tzv. uvoznog lobija, s kojima ćemo neke stvari morati dogovarati”, rekao je.

Naglasio je da kao predsjednik stranke za sebe ne želi i ne treba ništa i poručio okupljenima da ih neće iznevjeriti i osramotiti i da mu je Hrvatska na prvom mjestu.

HDZ prošao svoju katarzu, rekao je i poručio da oni, koji misle da će im stranka pomoći da se obogate, bolje sada napuste HDZ. HDZ ima program gospodarskog oporavka, u tijeku je izrada provedbenih dokumenata i stranka “dolazi spremna”, rekao je.

Ponovio je i da su Pelješki most, koji spaja domovinu, “oni napadali, a sada kažu da izgradnja samo što nije počela, iako su iz Bruxellessa poručili da zahtjev o tome nisu dobili.” Rekao je i da su “bili za ukidanje županija, a sada kažu da je to dobra stvar” te da “očekuju da će se pred izbore prošvercati i opet prevariti narod.” (Hina)