karamarko prgomet ostavka

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Zlataru da njegov dosadašnji zamjenik Drago Prgomet u pismu s jednom rečenicom kojim daje ostavku nije naveo razloge ostavke, no oni su “ipak razvidni i poznati svima te sve to dugo traje”, što je, usporedio je, kao da pomoćni trener kritizira glavnoga koji pobjeđuje u svim utakmicama.

Kako je u petak popodne rekao Karamarko, Prgomet se nije uklapao niti slagao s politikom HDZ-a. “Mislim da je pronalazio neke trivijalne, rekao bih neistinite razloge kada je argumentirao protiv te politike. Nije sudjelovao u radu Predsjedništva, već nam je slao poruke preko medija, što mislim da nije prikladno”, rekao je Karamarko i dodao kako ne zna koja bi druga stranka dopustila takvo ponašanje.

“Unatoč tome, i iako je bilo pritisaka unutar stranke da se pokrenu postupci stegovnog suda, sugerirao sam kolegama da to ne rade i čak to nisam na zadnjem Predsjedništvu stavio kao točku dnevnog reda”, izjavio je Karamarko. Ocijenio je kako je bilo neobično što je Prgomet kritizirao politiku stranke koja pobjeđuje zadnje tri godine. Usporedio je to s pomoćnim trenerom koji kritizira glavnoga koji pobjeđuje u svim utakmicama.

“Došao je trenutak razlaza koji je najbolje osjetio sam Prgomet”, rekao je Karamarko te mu je u ime stranke i u svoje ime poželio uspjeh u daljnjoj profesionalnoj karijeri i životu.

Smatra da Prgometova ostavka neće imati poseban utjecaj na stranku jer je on bio član koji se nije slagao s njezinom politikom u posljednje tri godine. Prgomet je bio član Predsjedništva i na sjednicama je mogao raspravljati o svim pitanjima, ali je stalno tražio osobne sastanke s predsjednikom, što mu je, rekao je Karamarko, prije mjesec dana i omogućeno.

Nakon tog sastanka rekao je da je zadovoljan s razgovorom, dodao je. Kad je riječ o njihovim međusobnim susretima, oni su uvijek bili srdačni, uz pozdrav i tapšanje po ramenu, i tako će biti i ubuduće, rekao je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a komentirao je i prve procjene rasta BDP-a. Upitao je koliko je u ovom trenutku otvoreno radnih mjesta, koliko je realizirano pravih investicija te koliko se potiču mali i srednji poduzetnici. Istaknuo je kako od svega toga nije ništa napravljeno. Karamarko smatra da je rast od 0,3 posto malo ublažavanje dosadašnjeg pada te da nije rezultat mjera rada Vlade, nego globalne slike europskoga gospodarstva.

Na pitanje o mogućem sastanku predsjednice i premijera, odgovorio je kako “do njega svakako treba doći”. “Milanović je dužan sazvati sjednicu na kojoj će ponuditi svojevrsnu ‘inventuru’ stanja zemlje te predstaviti koje mjere misli poduzeti do kraja mandata”, rekao je Karamarko, dodajući da su hrvatski narod i zemlja u takvom stanju da si ne mogu dopustiti luksuz sukoba ključnih ljudi u državi. Pozvao je na konsenzus o važnim pitanjima za zemlju.

Govoreći o prijevremenim izborima u Zlataru, gdje HDZ za gradonačelnika nema kandidata, nego podupire nezavisnoga Juricu Bizjaka, Karamarko je rekao da je to dio strategije i politike stranke, gdje nije imperativ isključivo podupirati stranačkog kandidata, nego pronaći najboljega.

U vezi s izborima u Zlataru, gdje kandidata kojeg podupire HDZ podupire i HNS, ocijenio je kako to govori o zbivanjima u HNS-u, ali, dodao je, nema previše informacija za složeniji komentar.

Prokomentirao je i to što HSS i HDZ koaliraju u Zlataru, a u županiji HSS koalira sa SDP-om. Misli da to neće zbuniti birače, ali, dodao je, morat će razgovarati s čelništvom HSS-a kako bi se ujednačila slika zajedničke koalicije.

Juricu Bizjaka, osim HDZ-a, HSS-a i HNS-a, podupiru i Zagorska demokratska stranka, Zagorska stranka i Hrast.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Zlatara i Gradsko vijeće održavaju se 8. ožujka. Nakon Zlatara, Karamarko je otišao u Novi Marof, gdje se također održavaju prijevremeni izbori. (h)