karamarko hdz

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ustvrdio je u ponedjeljak kako je iz posljednjih razgovora s premijerom Tihomirom Oreškovićem stekao dojam da mu je Milijan Brkić prihvatljiv kao ministar branitelja, ali i naglasio kako podržava Brkićevu odluku da odustane od kandidature.

“Moj dojam je, što se tiče zadnjih razgovora, da je on (Brkić) bio prihvatljiv, ali jučer navečer Brkić i ja smo sjeli i on je priopćio da će odustati i da neće tolerirati taj odnos prema sebi, i u pravu je, ja ga podržavam. On je mlad čovjek i bit će ministarskih pozicija za njega kad-tad”, odgovorio je Karamarko na novinarsko pitanje je li Orešković podržao Brkićeevu kandidaturu za ministra.

Karamarko je to rekao pred početak zajedničke sjednice klubova vladajućih stranaka u Saboru, na kojoj premijer Orešković zajedno s potpredsjednicima Vlade i ministrima zastupnicima obrazlaže prijedlog državnog proračuna, o kojem će Sabor raspravljati u utorak.

Žao mi je što je Brkić odustao

“Jako mi je žao što je gospodin Brkić, naš glavni tajnik i moj osobni prijatelj, odustao. Vidjeli ste da sam zadnja dva, tri tjedna doista inzistirao da on bude jedini kandidat, iz jednostavnog razloga što je bilo nedopustivo i nisam više mogao gledati način na koji se mediji i neke grupacije obračunavaju s tim časnim čovjekom”, kazao je Karamarko.

Naglasio je kako je Brkića osobno predložio za ministra te kako i dalje smatra da je on bio najbolji izbor te da je Brkićevi odustajanjem od kandidature Vlada izgubila izuzetnog ministra.

Na pitanje tko će biti novi kandidat, uzvratio je kako o imenima ne želi govoriti, ali kako se ubrzano razgovara o tome.

Karamarko smatra i kako je nedopustivo da se kadrovske odluke donose više od mjesec dana, kao u slučaju ministra branitelja. “Nedopustivo je da se mjesec dana donose neke odluke, to više nećemo dopustiti, budite uvjereni. U ovom trenutku moramo reći da ta haranga koja je pokrenuta, najprije na gospodina Crnoju, koji je dao ostavku, a sad na gospodina Brkića, definitivno nedopustiva”, rekao je Karamarko.

Upitan tko je kočio odlučivanje o novom ministru branitelja, odgovorio je kako “nitko nije stopirao tu odluku, nego je gospodin Brkić sam odlučio da više ne želi biti predmetom iživljavanja određenog dijela javnosti”.

Karamarko tvrdi i kako protivljenje Mosta nije razlog zbog kojega Brkić nije imenovan. “Most je u prvom trenutku htio blokirati, ali poslije nisu bili, rekao bih, rezolutni u tome”, kazao je.

HDZ će imati novog kandidata za ministra branitelja

Naglasio je da je funkcija ministra branitelja u kvoti HDZ-a te kako će stranka imati novog kandidata.

Na činjenicu da su kandidate predložile i braniteljske udruge, ističe kako su to HDZ-ovi prijatelji. “Nemojmo gospodina Glogoškog stavljati u kontekst nekoga tko ne može zadovoljiti kriterije HDZ-a, ali on nije član HDZ-a. Mi smo u jednoj političkoj priči, u sferi političkog dogovora. To je mjesto HDZ-a i HDZ-ovac mora biti ministar branitelja”, kazao je Karamarko i dodao kako bi volio da novi ministar još ovoga tjedna sjedne u svoj kabinet.

Smatra kako postupak izbora i imenovanja ministra traje predugo, a potvrdio je da je s premijerom Tihomirom Oreškovićem razgovarao o Brkiću. “Razgovarali smo, imao je svoj kriterij, princip. Dugo je razgovarao s kandidatima. Voli više kandidata imati pred sobom, ali to je njegovo pravo. Čini mi se da se sve predugo zbiva, nisam zadovoljan”, poručio je Karamarko.

Premijeru ne namjerava nuditi više kandidata za ministra branitelja. “Mislim da je sad već kraj, da to nitko ne može trpiti i očekujem ovaj tjedan novog ministra”, poručio je Karamarko.

Premijerov poziv da braniteljske udruge kandidiraju osobe koje žele vidjeti na ministarskom mjestu ocijenio je “malo ishitrenim”.

Upitan što će se dogoditi ako premijer ne prihvati ni novog kandidata, Karamarko je odgovorio smijehom. “To je sad već suludo. Zar je moguće da nemamo kvalitetnog čovjeka za ministra? Imali smo Brkića, i Crnoja je bio kvalitetan”, rekao je.

(Hina)