karamarko_hdz

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko gostovao je u emisiji Oporbeni zarez na Hrvatskom radiju te je tom prilikom ocijenio da je posjet premijera Zorana Milanovića Mostaru bio dobar i logičan potez, rekavši kako mu nije jasno zašto Milanovića zbog toga kritiziraju.

“Diplomatska pravila trebalo bi poštovati, ali premijer nije pogriješio. Dobro je učinio jer je onamo trebalo hitno otići. Pustimo proceduru i formu. On je otišao dolje kao premijer dati potporu i pomoć koliko može, što je njegova dužnost i dobra gesta i ne vidim zašto ga kritiziraju”, rekao je Karamarko. Uvjeren je da je nemire u BiH potaknula loša socijalna situacija, ali i da je moguće da netko želi politizirati i radikalizirati taj socijalni moment.

Šef HDZ-a smatra da je koalicija oko HDZ-a pobjednička, a okupljanje desnice u Savezu za Hrvatsku HDZ-u neće štetiti. “Oni nam nisu prijetnja. Radi se o sitnim strankama koje su minorne, a iskustvo pokazuje da takve stranke ne uspijevaju. One se jako spretno pozicioniraju u taj ekstremni dio desnog spektra, što nije dobro. Mi smo desni centar, obuhvaćamo centar i velik dio desnice i ne znam po čemu su oni domoljubniji od nas”, rekao je Karamarko.

Ruža Tomašić logično pripada pučanima

I dalje poziva na prijevremene parlamentarne izbore, a unatoč protivljenju europskih pučana Ružu Tomašić ponovno očekuje na svojoj listi za euroizbore. “HSP AS je naš čvrsti koalicijski partner, a oni će sami odlučiti koga će istaknuti na listi za Europski parlament. Mi očekujemo da će to biti Ruža Tomašić. Ono sve što se sporilo oko nje, kojem klubu pripada, moje je mišljenje da ona logično pripada pučanima”, ustvrdio je Karamarko. Dodao je da će HDZ o tome još razgovarati sa šeficom HSP-a AS te da će napraviti sve kako bi se do kraja mandata priklonila glasovanju Kluba EPP-a, a u sljedećem mandatu i pridružila tom klubu.

Što se tiče čelnice građanske inicijative ‘U ime obitelji’ Željki Markić, Karamarko je istaknuo da respektira tu inicijativu, ali da ona “nije politička snaga”. “Ne bih politizirao inicijativu ‘U ime obitelji’, koja je ostvarila golem uspjeh kroz izraženu volju naroda na referendumu, no HDZ je aktivno sudjelovao u organizaciji tog referenduma, a gospođa Markić je svjesna snage HDZ-a”, rekao je Karamarko.

LIKE za više vijesti iz politike!

Također, uvjeren je da će HDZ pobijediti na idućim izborima, iako ime HDZ-ova predsjedničkog kandidata nije želio otkriti, no rekao je kako stranka ima “dva, možda čak i trećeg vrlo ozbiljnog, rekao bih pobjedničkog kandidata”. Najavio je da će ime kandidata za predsjednika države HDZ objaviti nakon izbora za Europski parlament u svibnju.

Komentirao je i slučaj sisačke županice Marine Lovrić Merzel. “To je zanimljiva afera, sa simptomatičnom atmosferom, u kojoj je prag tolerancije vrlo visok, čak i kod medija. To nije jedina afera koju SDP-ovci imaju, a tu su i druge članice koalicije. Dosta je tih afera, vidjet ćete tek kad odu s vlasti kakve će se stvari otkrivati”, uvjeren je Karamarko.

Izvor: HRT