karamarko lustracija

Predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je kako lustracija nije lov na ljude, nego borba za suvremenu hrvatsku državu i distanciranje od vrijednosti iz komunističkog razdoblja.

“Lustracija nije lov na pojedine ljude, nego je lustracija promjena društvene klime i zauzimanje za istinu. Lustracija je borba za suvremenu hrvatsku državu sa pravilnim i čistim definicijama, lustracija je naša odluka da ne želimo imati posla s vrijednostima prije 90-ih godina prošlog stoljeća”, rekao je Karamarko odgovarajući na pitanja novinara u Imotskom, gdje je u subotu navečer nazočio svečanosti obilježavanja 26. obljetnice osnutka HDZ-a u tom gradu.

“Lustracija je naša odluka da se sve naše vrijednosti suvremene hrvatske države baziraju na Domovinskom ratu, braniteljima i Franji Tuđmanu. Ne mogu nam danas neki krugovi nuditi ono što smo htjeli odbaciti 90-ih, ne mogu nam nuditi boljševički mentalitet”, poručio je Karamarko.

Na novinarski upit kako komentira današnju izjavu novog ministra branitelja Mije Crnoje kako se ne odustaje od “registra izdajnika”, Karamarko je rekao kako trebamo shvatiti naše branitelje i njihov senzibilitet i vrijeme u kojem su se oni borili u Domovinskom ratu.

“Branitelji su jedno vrijeme bili izvrgnuti lovu na vještice, ponižavalo ih se da su lažni branitelji. Oni koji su izradili spisak branitelja dobili su nekoliko desetaka lažnih, a bila je cijela hajka. Kao reakcija na to idemo vidjeti tko su bili agresori i mislim da je legitimno postaviti takva pitanja. Nije to lov na ljude, nego je to lov na istinu”, rekao je Karamarko.

Ministar Crnoja je bio branitej i heroj Domovinskog rata, policajac specijalac, istaknuo je. “Mi ga podržavamo”, rekao je.

“HDZ je uspio maknuti nehrvatstvo s Pantovčaka, iz Sabora i Banskih dvora”

Ocijenio je kako će uspostavom nove vlasti biti elimirane političke napetosti u Hrvatskoj između državnih čelika jer su na glavnim državnim dužnostim čelici narodnjačkog svjetonazora. “Predsjednicu Republike Hrvatske i predsjednika Sabora smo mi iznjedrili, a u konačnici i premijer kojeg smo mi iznjedrili, našeg su svjetonazorskog profila. To je dobro”, smatra Karamrko.

Dodao je kako je u Hrvatskoj napokon narodnjačka vlast ljudi, kako se izrazio, koji se znaju prekrižiti kada uđu u crkvu.

Na novinarski upit kako komentira bojazan u Imotskoj krajini, koja tradicionalno glasa za HDZ, da bi mogla biti zapostavljena jer nema zastupnika iz Imotskoga i Ante Ćorušić nije posato ministar zdravlja, Karamrko je kazao kako Imotska krajina neće biti zaobiđena u obnovi Hrvatske. “Cijela Hrvatska je ugrožena, ne samo Imotska krajina, a meni je žao što nisu realizirana neka kadrovska rješenja s ljudima koje spominjete i koji su moji prijatelji”, kazao je Karamarko. Po njegovom tumačenju, kada se uđe u međustranačke pregovore onda bude nepredvidljivih kombinacija.

“Ali, nama je bilo najvažnije napraviti kombinaciju da ova neokomunistička i nenarodna vlast izađe iz Banskih dvora. HDZ je uspio maknuti nehrvatstvo sa Pantovčaka, iz Sabora i Banskih dvora, a to i jest bio naš cilj”, poručio je Karamarko.

(Hina)