tomislav karamarko javna stvar hrt tito zločinac josipović karamarko komšić hdz

“Začuđen sam da legitimni prijedlog oko uređenja BiH koji će akceptirati Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod nailazi na takve reakcije i naziva se ratnohuškačkim”, rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirajući izjavu Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte, prenosi Večernji.

Podsjetimo, Komšić se u povodu Karamarkova pisma potpore Hrvatskom narodnom vijeću (HNV) koje se u subotu sastalo u Mostaru obrušio na Karamarka i rekao da “njegovi stavovi nisu ništa drugo nego još jedan pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem”.

“Mi u Demokratskoj fronti nikada nećemo pristati na to da u miru predamo ono što je sačuvano u ratu”, rekao je Komšić. U napadu na Karamarka pridružio mu se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je “iskazao duboku zabrinutost povodom očevidnog pokušaja da se unutarnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana”.

“Morali bi paziti na to što izgovaraju i prije nego što daju izjave pročitati što piše u mom pismu”, rekao je predsjednik HDZ-a i podvukao da se zalaže za cjelovitu BiH koja će ostati u svojim granicama i ući u Europsku uniju. No, dodaje kako je preduvjet za to ravnopravnost sva tri naroda u BiH.

“Nije mi jasno zašto poziv na jednakopravnost izaziva takve reakcije. Uostalom, oni će se sami unutar BiH dogovoriti o svom državnom ustroju, a na nama je samo da obratimo pozornost na to kakav je položaj Hrvata”, kaže Karamarko dodajući kako vjeruje da su žestoke reakcije koje je izazvao ipak namijenjene unutarnjoj politici.

Rečenice iz Karamarkova pisma potpore HNV-u koje su naišle na neke osude govore da se “BiH može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima”, prenosi Večernji list.