karamarko hdz izbori

U HDZ-u su zadovoljni rješenjem da se na izbore ide između kraja listopada i sredine studenog. Budući da su stalno zagovarali što prije izbore, sada nemaju razloga protestirati.

I šef HDZ-a Tomislav Karamarko potvrđuje da im takva odluka odgovara, da na izbore treba što prije izaći, a poručuje da će HDZ pobijediti kad god predsjednica odredi datum izbora. U toj se stranci ranije moglo čuti da bi bilo najbolje na birališta izaći u listopadu. Cijeli Milanovićev mandat HDZ SDP-ovu Vladu optužuje za nesposobnost i nerad pa je očekivano da im odgovara prekid otezanja i kemijanja s datumom izbora.

HDZ je stranački iznimno dobro organiziran, prvu turu klauzura odradili su ljetos, stranka je odavno konsolidirana pa u smislu stranačke mobilizacije na izbore može već krajem listopada. No u HDZ-u kriju imena ljudi koji će sjediti u eventualnoj budućoj vladi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u utorak je, na Vladin zahtjev, sazvao izvanrednu sjednicu Sabora za 8., 9., 10. i 11. rujna.

Sjednica će započeti u utorak, 8. rujna, u 9,30 sati, najavljeno je na internetskim stranicama Hrvatskog sabora.

Izvanredno saborsko zasjedanje Vlada je zatražila kako bi se Sabor očitovao o njenim prijedozima izmjena zakona o socijalnoj skrbi, o trošarinama, o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kao i o zakonskim prijedlozima o stečaju potrošača i o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Neslužbenu informaciju da je u vladajućoj koaliciji navodno dogovoreno da će predsjednici Republike predložiti održavanje izbora najkasnije 15. studenoga, vladajući nisu željeli komentirati niti govoriti o tome kada će Sabor biti raspušten.

Parlamentarne izbore po Ustavu raspisuje Predsjednica Republike, najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora ili isteka mandata aktualnog saziva.