Dragan Vasiljković kapetan dragan izručenje

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, trebao bi biti izručen Hrvatskoj 15. srpnja iz australskog pritvora u kojem je već devet godina, piše u ponedjeljak beogradski tisak.

Vasiljković je, kako pišu “Večernje novosti”, u razgovoru za taj list izjavio da nema povjerenja u hrvatsku državu i da se odvjetnicima koje je angažirao prijeti.

“Nemam povjerenje u hrvatsku državu, koja me nedužnog optužila za ratne zločine. Pripremajući svoju obranu pred hrvatskim sudom, angažirao sam dvoje odvjetnika iz Hrvatske, ali su mi oni ovih dana iznenada otkazali punomoć. Jedan odvjetnik je dobio ozbiljne prijetnje da će mu obitelj stradati zbog mene. Odvjetnici su uplašeni, napustili su me i sad me nema tko braniti u Hvatskoj”, rekao je Vasiljković za “Večernje novosti”.

Prema saznanjima lista, Australija bi kapetana Dragana, koji je njezin državljanin, trebala izručiti hrvatskom pravosuđu 15. srpnja nakon što je od službenog Zagreba dobila dokaze da će suđenje “biti pošteno i nepristrano”.

Uz tvrdnju da će u Hrvatskoj biti ubijen, Vasiljković je posredstvom prijatelja, koji su ga ovih dana posjetili u sydneyskom zatvoru, informaciju o tome da ga u Hrvatskoj nema tko braniti poslao srbijanskom veleposlanstvu u Canberri.

Prema navodima Večernjih novosti, obranu Vasiljkovića pred sudom u Hrvatskoj platit će Australija, a novac je već izdvojen i odvjetnici iz Hrvatskle dobit će ga po obavljenom poslu.

Predsjednik udruge Veritas i stručnjak na suđenju Vasiljkoviću u Sydneyu 2006. godine Savo Štrbac tvrdi kako je prije mjesec i pol dogovoreno s dvoje odvjetnika – Srbinom i Hrvaticom, da preuzmu obranu Dragana Vasiljkovića pred sudom u Splitu te da su oni preuzeli predmet i počeli ga proučavati, ali su iznenadno otkazali svoj angažman.

“Čak su napravili i popis svjedoka obrane s kojima su trebali obaviti službene razgovore u Hrvatskoj, ali i u Srbiji. Iznenada, tijekom ovog tjedna, prvo je Srbin otkazao svoju angažman, a potom je i Hrvatica odustala od obrane kapetana Dragana”, tvrdi Štrbac.

Po njegovim riječima, odvjetnik je rekao kako je slabog zdravlja, a predmet je težak i stresan, pa se “boji da će u sudnici dobiti infarkt”, dok odvjetnica objasnila kako je iznenada angažirana za “novi i složen predmet, koji joj oduzima previše vremena”.

Uz uvjerenje da su su dvoje odvjetnika izloženi pritiscima i strahu, Štrbac kaže kako sad treba naći nove odvjetnike “jer Vasiljković ne želi da ga brane Hrvati po službenoj dužnosti”.

“Najbolja kombinacija je da ga brani tim privatnih odvjetnika sastavljen od Srba i Hrvata”, kaže Štrbac, tvrdeći kako je “dobra okolnost da suđenje kapetanu Draganu u Hrvatskoj ne može početi dok se ne formira njegov odvjetnički tim”.

Vasiljkovićev australski odvjetnik Den Morry kaže da izručenje može obustaviti jedino australski ministar pravosuđa.

Dragan Vasiljković je i u ožujku ove godine za “Večernje novosti” izjavio kako strahuje od izručenja Hrvatskoj jer se u tom slučaju, navodno, plaši za svoj život, a hrvatsko je pravoduđe pozvao da pošalju suce koji bi ga saslušali u Australiji, čiji je državljanin.

Vasiljković, koji je u optužen za ratne zločćine u Hrvatskoj tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća, u australskom je pritvoru i trenutačno se bori da ne bude izručen, a u nekoliko dosadašnjih izjava beogradskom tisku ustvrdio je da mu u slučaju izručenja u Hrvatsku prijeti smrt.