gay parada ponosa beograd 2014

Danas je ulicama Beograda prošla gay parada. Unatoč velikom protivljenju čitavog srpskog društva, gay parada je održana pod svaku cijenu, pa se tako za sigurnost sudionika brinulo oko 7000 policajaca i pripadnika žandarmerije, a za promet su bile zatvorene sve ulice koje vode u gradsko središte. Prema neslužbenim informacijama, gay paradu je osiguravala čak i vojska.

Uoči održavanja gay parade, više tisuća ljudi je u središtu Beograda sinoć prosvjedovalo protiv održavanja današnje gay parade. Organizator sinoćnjeg prosvjeda bio je srpski nacionalistički pokret Dveri.

Mnogi su i danas javno iskazivali svoje protivljenje gay paradi, pa je tako uhićeno čak 50 protivnika gay parade.

Sudionici gay parade su pak na degutantni način vrijeđali protivnike ismijavajući lik Isusa Krista i pravoslavnih popova. Naravno, nitko od sudionika gay parade nije bio uhićen.

Sudionicima mimohoda koji su krenuli ispred zgrade srbijanske vlade pridružio se gradonačenik Siniša Mali, pozivajući građane da pokažu kako prijestolnica Srbije poštuje različitosti i da je kozmopolitski i svjetski grad.

gay parada ponosa beograd 2014

U mimohodu su, kako javljaju reporteri beogradskih medija, bili i veleposlanik SAD-a Michael Kirby, šef zastupnika oporbene Demokratske stranke u srbijanskom parlamentu Borko Stefanović, predsjednik ekstremno ljevičarske Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Beogradski mediji pišu kako je uhićeno više od 50 osoba i da su pripadnici žandarmerije pretukli Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, i trojicu njegovih tjelesnih čuvara. Navodno je Andrej Vučić zajedno sa svojim tjelesnim čuvarima pokušao proći kroz policijski kordon, a žandarmi su nasrnuli na njega i čuvare.

Srbijanski premijer Vučić vrlo je odlučan u provedbi direktiva Europske unije koja je očito i glavni krivac za održavanje gay parade i općeg kaosa u Beogradu. Vučić je jutros poručio da ne smije biti nasilja jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakoni. “Nitko ne smije nikoga ugrožavati, nitko ne smije koristi nasilje protiv bilo koga i to je posao države”, rekao je Vučić, koji je ranije priopćio kako nema namjeru sudjelovati u mimohodu.

Prošle godine parada nije održana zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana, a ona održana 2010. protekla je u krvavom obračunu policije s huliganima i ekstremistima.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

gay parada ponosa beograd 2014