imigranti izbjeglice granica beli manastir

Dio imigranata, koji je jučer stigao u Beli Manastir, tijekom noći i jutra zaputio se prema Osijeku, odakle s autobusnog i željezničkog kolodovora pokušava doći do Zagreba. Nitko ne zna koliko je zapravo migranata ušlo u Hrvatsku. Do 9 sati registrirano je su 14.052 imigranta, ali je broj već premašio 20 tisuća. U Belom Manastiru i Tovarniku je više migranata nego stanovnika.

Oko 10 sati na osječkom autobusnom kolodovoru bilo je oko 100 imigranata, koji autobusima, ali i taksi vozilima kreću prema Zagrebu, a u isto vrijeme na željezničkom kolodvoru nalazilo se oko 200 imigranata i očekuje se dolazak novih.

Predsjednik Županijskog stožera zaštite i spašavanja župan Vladimir Šišljagić izjavio je novinarima u petak ujutro kako nemaju saznanja da je bilo nekih posebnih izvanrednih situacija, u svezi imigrantskog vala, ali da se broj imigranata povećao jer su noćas iz Tovarnika prema Belom Manastiru, upućena još dva vlaka imigranata te, prema nekim informacijama, 30-tak autobusa.

Na području Baranje oko 10 tisuća izbjeglica

Procjenjujemo da se na području Baranje nalazi oko 10 tisuća imigranata, situacija se mijenjala iz sata u sat jer su imigranti kontinuirano dovožene iz Vukovarsko-srijemske županije, pa je noćas oko 2 sata na području bivše vojarne u Belom Manastiru bilo oko šest tisuća imigranata, a dio i na javnim površinama, kazao je Šišljagić.

S obzirom da se kod srbijanskog grada Sombora nalazi 4 do 5 tisuća imigranata koje imaju namjeru doći u Hrvatsku, Šišljagić smatra da se radi o broju “koji je prešao kritičnu točku”.

Izvijestio je kako je od premijera Zorana Milanovića, ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, ali i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dopisom zatražio da se osiguraju potrebna materijalna sredstva, hrana, lijekovi, smještaj, ali i da se odmah pristupi evakuaciji imigranata, s obzirom da je Vlada zauzela stajalište da je Hrvatska za imigrante tranzicijska zemlja.

S obzirom na to da je dio imigranata već stigao u Osijek, dodao je kako je zatražio značajno veći angažman policije, ali i aktiviranje vojske, jer je ocjena županijskog Stožera da su se jučerašnja događanja odvijala nekoordinirano.

U sjedištu Osječko-baranjske županije za 12 sati najavili su konferenciju za novinare na temu imigrantskog vala, a konferenciju za novinare o nekontroliranom priljevu imigranata najavili su i u općini Čepin, gdje je od jučer u funkciji imigrantsi prihvatni centar.

Hrvatski crveni križ djeluje na dva mjesta – u Tovarniku i u prihvatilištu u Belom Manastiru. Sedamdesetak volontera dijeli izbjeglicama hranu, vodu i higijenske potrepštine, kojih ima dovoljno, doznaje se od glasnogovornice Crvenoga križa Katarine Zorić.

Prema podacima koje je objavio MUP, do jutros u 9 sati u Hrvatsku je ušlo ukupno 14.052 migranta. Od zatvaranja sedam graničnih prijelaza sa Srbijom, u Tovarnik ih je stiglo oko 2000, neslužbeno se doznaje u policiji. Policija migrante prikuplja duž takozvane zelene granice kojom pokušavaju u skupinama ući u Hrvatsku. Odvode se na željeznički kolodvor s kojega se autobusima razvoze u prihvatne centre.

Izvor: Sloboda.hr/Hina