Oil sands mining in Alberta

Kanadska tvrtka Pacer Promec Joint Venture (PPJV), koja je na naftnom polju u Edmontonu otpustila 65 Kanađana i zamijenila ih dvostruko jeftinijim radnicima iz Hrvatske, poručila je nakon skandala da će ponovno zaposliti Kanađane, a Hrvate će navodno prebaciti na radna mjesta koja im mogu pripasti po zakonu – ona za koja nema zainteresiranih kanadskih državljana, piše Edmonton Journal.

Paolo Cattelan iz PPJV-a priopćio je da se jedan od kooperanata tvrtke, poštujući proceduru, prijavio u Program za privremene strane radnike zbog manjka radnika. Izrazio je uvjerenje da je sve po pravilima i najavio da će PPJV u potpunosti surađivati s federalnim Ministarstvom rada, piše Edmonton Journal.

‘U ime PPJV-a izražavam žaljenje što je naša akcija, za koju vjerujemo da je u skladu sa zakonom, dovela do aktualne kontroverze’, naveo je Cattelan. ‘Ti privremeni radnici trebali su biti raspoređeni za druge projekte, gdje postoji manjak radnika.’

No u petak navečer Gil McGowan, predsjednik Federacije rada Alberte, rekao je da tvrtka još uvijek nije kontaktirala s 65 otpuštenih Kanađana.

PPJV je poručio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se privremenim stranim radnicima osiguraju radna mjesta za koja postoji nedostatak radnika. PPJV je utemeljen 2013. godine kao zajednički projekt korporacije Pacer Construction Holdings iz Calgaryja i Construction Promec Inc. iz Quebeca.

Nick Koolsbergen, šef komunikacija ministra zapošljavanja Jasona Kenneyja, u petak navečer priopćio je da se istražuje taj slučaj.

Izvor: tportal.hr
Foto: Thinkstock iStock