kanada, Trudeau, rodna ideologija, roditelj, majka, otacNa fotografiji: Justin Trudeau, kanadski premijer

Kanada je odlučila termine “otac” i “majka” zamijeniti s “roditelji” u službenim formularima, a ima namjeru i izbaciti iz službene korespondencije upotrebu termina “gospodin” ili “gospođa”, osim ako to osoba sama ne zatraži.

“Kanadska vlada je odlučila staviti neutralan rod u sve svoje obrasce”, rekao je Mathieru Filion, glasnogovornik ministarstva obitelji.

Ta je odluka donesena jer dosadašnji formulari “nisu prilagođeni današnjim prilikama”, objasnio je Filion.

Čitav slučaj počeo je u siječnju kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj htio izvaditi iskaznicu socijalnog osiguranja za njihovo dijete za koju su trebali odrediti tko je otac, a tko majka, rekao je glasnogovornik.

Odsad će se samo tražiti imena roditelja.

Kada se radi o pisanoj korespondenciji, kanadska vlada neće više počinjati dopise s “Gospodine” ili “Gospođo”.

“Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe”, rekao je Filion.

U telefonskim razgovorima, djelatnici državnih institucija morat će početi razgovor pitanjem kako osoba želi da joj se obraća, objasnio je glasnogovornik ministarstva.

Te mjere dio su politike ultraliberalne vlade premijera Justina Trudeau kojoj je jedan od prioriteta tzv. “borba za jednakost spolova” na državnoj i na međunarodnoj razini. Što s onima koje vrijeđa kad ih se zove “roditelj 1” i “roditelj 2” umjesto “majka” i “otac” te s onima koje vrijeđa kad ih se zove “osobo” umjesto “gospođo” ili “gospodine” nije rečeno.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/Narod.hr